Analiza DNK pokazala podudaranje kostura ruskih careva

Srna
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Ruska pravoslavna crkva završila je istragu o autentičnosti posmrtnih ostataka članova ruske carske porodice Romanovih, koje su ubili boljševički revolucionari 1918. godine. Nakon nekoliko decenija prepiranja u vezi sa autentičnošću posmrtnih ostataka, Crkva je sprovela novu šestogodišnju istragu, čije će rezultate objaviti kasnije ove godine.

Crkva je u četvrtak, 3. februara, objavila izvještaj komisije formirane 2015. godine, koja je sprovela novu istragu o identitetu pronađenih tijela, a u tekstu se navodi da je analiza pokazala poklapanje jednog kostura, za koji se vjeruje da je car Nikolaj Drugi, i DNK uzoraka sa ostataka njegovog oca, Aleksandra Trećeg.

"Nauka ne stoji u mjestu. Tokom tri decenije od prve stručne analize, pojavile su se nove mogućnosti i metode naučnog istraživanja. Na promjer, došlo je do velikih pomaka u genetici, koji su omogućili naučnicima da sa sigurnošću govore o stvarima koje su ranije bile samo hipoteze", navodi se u izvještaju istraživanja.

Komisija je zaključila da je vjerovatnoća očinstva upoređenih ostataka 99,9999988 odsto, prenosi "Raša tudej".

U izvještaju se navodi da je nova istraga sprovedena uz veću transparentnost nego prethodne analize, te da otvorenost istrage omogućuje da Crkva i javnost imaju povjerenja u njene rezultate.

Kao dodatak istraživanju, u izvještaju su navedeni detaljni istorijski podaci o tome gdje, kako i kada je ubijena carska porodica i šta se desilo sa njihovim tijelima.

Crkva će u maju odlučiti da li će zvanično priznati da se radi o posmrtnim ostacima Romanovih.

Posmrtni ostaci većine članova ubijene carske porodice pronađeni su 1979. godine, ali Sovjetski Savez nije priznao njihovo postojanje sve do 1989. godine.

Tokom sljedeće decenije, naučnici su ustanovili da se zaista radi o tijelima članova carske porodice. Međutim, iako su sahranjeni 1998. godine, Ruska pravoslavna crkva odbila je da zvanično prizna da se radi o Romanovim, zbog nedovoljnih rezultata istrage.

Osim toga, Crkva je blokirala sahranu još dva tijela koja su pronađena 2007. godine, za koja naučnici tvrde da su dvoje djece Romanovih čiji su posmrtni ostaci nedostajali u većoj grobnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana