Ana Montes - najveći špijun u istoriji SAD

Tanja Milaković
Ana Montes - najveći špijun u istoriji SAD

Nekada visokorangirani obavještajni analitičar SAD, Ana Montes više od deset godina boravi u ženskom zatvoru sa najvećim mjerama bezbjednosti u zemlji.

Među njenim komšinicama su i žena koja je udavila trudnicu da bi joj uzela bebu, jedna dugogodišnja medicinska sestra koja je ubila četvoro pacijenata prekomjernim dozama adrenalina i Linet From, sljedbenica Čarlsa Mensona, koja je pokušala da ubije predsjednika Forda.

Ana Montes je zapanjila obavještajnu zajednicu drskim činom izdaje. Tokom dana bila je visokorangirani službenik bezbjednosno-obavještajne agencije, a noću je bila na raspolaganju Fidelu Kastru, slušala šifrovane poruke putem kratkotalasnog radio-prijemnika, u prepunim restoranima prosljeđivala šifrovane fajlove posrednicima i sa perikom i lažnim pasošem neprimijećena išla na Kubu.

Montesova je 17 godina strpljivo i metodično špijunirala. Proslijedila je toliko tajni o svojim kolegama i o naprednim platformama za prisluškivanje koje su Amerikanci tajno instalisali na Kubi, da je obavještajni stručnjaci smatraju jednim od najštetnijih špijuna savremene istorije SAD.

Međutim, Montesova, koja sada ima 56 godina, nije izdala samo naciju i kolege. Izdala je i svoju porodicu. Ana Montes je studirala na Univerzitetu u Virdžiniji, a po završetku fakulteta prijavila se za mjesto službenika u Ministarstvu pravde, ostavivši po strani politička ubjeđenja - ipak, posao je posao.

Ubrzo je napredovala i, poslije provjere FBI-ja, dobila je dozvolu za pristup najosjetljivijim dokumentima. Njeni politički stavovi bili su sve tvrđi - mrzila je politiku Ronalda Regana prema Latinskoj Americi.

Kubanska obavještajna služba regrutovala je 1984. Kako je navela CIA, Montesova je izmanipulisana da povjeruje da je Kubi očajnički potrebna njena pomoć "igrajući na njenu narcisoidnost".

Ana Montes je tajno posjetila Kubu 1985. i, kako joj je sugerisano, počela je da se prijavljuje za poslove koji su joj omogućavali pristup povjerljivim informacijama. Zaposlila se u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji (DIA), glavnom odjeljenju Pentagona za inostrane vojno-obavještajne podatke.

Tokom idućih 16 godina Ana je napredovala i unutar DIA i u Havani. Postala je glavni analitičar za El Salvador i Nikaragvu, a kasnije i glavni vojno-politički analitičar za Kubu. U krugovima DIA dobila je nadimak Kraljica Kube.

Unutar DIA postigla je ono što Kubancima nije bilo ni u najluđim snovima. Podnosila je izvještaje o vojnim sposobnostima Kube Savjetu za nacionalnu bezbjednost, a pomagala je i u izradi kontroverznog izvještaja Pentagona u kome se navodi da Kuba ima "ograničen kapacitet" da naudi SAD. I taman kada je trebalo da napreduje do prestižnog mjesta saradnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost, gdje bi imala pristup još dragocjenijim podacima, umiješao se službenik DIA Skot Kermajkl koji posljednjih 25 godina otkriva špijune za DIA.

U septembru 2000. dobio je informaciju da FBI dvije godine bezuspješno pokušava da otkrije nekoga iz vlade ko špijunira za Kubu. Znali su samo da taj neko ima pristup američkim obavještajnim podacima o Kubi i da sa Havanom komunicira koristeći laptop "tošiba".

- Znao sam. Zaista sam znao da je ona - ispričao je. Poslije devet sedmica Kermajklovog ukazivanja na dokaze, datume i koincidencije, protiv Montesove je otvorena istraga. Pratili su je i snimali sumnjive razgovore.

Baš kad se slučaj FBI-ja zahuktavao, Montesova se zaljubila. Počela je da izlazi sa osam godina mlađim Rodžerom Korneretom, visokim bezbjednosnim zvaničnikom koji je bio na čelu kubanskog obavještajnog programa za Sautkom.

Uprkos obavještajnom potencijalu njenog momka, istražitelji smatraju da su Anine emocije prema njemu bile stvarne. Maštala je o stvaranju porodice i napuštanju špijunske karijere. Međutim, špijunske agencije ne funkcionišu tako.

Ana Montes danas boravi u Federalnom medicinskom centru "Karsvel" u Fort Vortu, zatvorskoj jedinici rezervisanoj za najopasnije žene prestupnike u kojoj je smješteno 20 zatvorenica. Mogla je biti optužena za veleizdaju i dobiti smrtnu kaznu, ali je priznala da je kriva za špijunažu, u zamjenu za 25 godina zatvora.

Maska

Ana je bila bistro dijete i marljiva učenica. Za školski godišnjak u srednjoj školi navela je da su joj omiljene stvari "čokoladni keks... ljeto, plaže i provod sa zabavnim ljudima". Međutim, kičasta sentimentalnost bila je maska za sve veće emocionalno udaljavanje, snažan osjećaj superiornosti i tešku porodičnu tajnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana