Amerika ima plan za slučaj da Kim umre?

Tanjug
Amerika ima plan za slučaj da Kim umre?

NjUJORK - Američka vlada ima opsežan plan za vanrednu situaciji u slučaju smrti sjevernojkorejskog lidera Kim Džong Una, očekujući humantiranu krizu masovnih razmjera u zemlji.

Izvori Foks njuza razgovarali su o tim planovima usled kontradiktornih izvještaja o zdravlju lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una. Oni i pozivaju na oprez povodom ovih izveštaja, koji tvrde da se Kim suočava sa smrtnom opasnošću nakon kardiovaskularne procedure.

Mada je i dalje nepoznanica šta je prava istina o njegovom zdravstvenom stanju, američka vlada napravila je opsežne planove u slučaju da Kima više ne bude, rekao je izvor Foks njuza, koji navodi da je izvor visokopozicionirani obavještajac.

Zvaničnik je rekao da je vjerovatna velika humanitarna kriza u Sjevernoj Koreji, u kojoj bi se milioni ljudi suočili sa gladovanjem i masovnim egzodusom u Kinu, prenosi B92.

Obaveštajni izvori rekli su da bi veliki deo plana bio oslanjanje na Kinu da istupi i pomogne u kontrolisanju situacije na severnokorejskom tlu.

Djelimično zbog blizine Kine, a drugim delom zbog logističkog izazova koji bi imala SAD u obezbeđivanju humanitarne pomoći. Izvori iz Bijele kuće rekli su da prate izveštaje o Kimovom stanju ali da i dalje nema potvrde o njegovom stanju. Razgovori između Trampa i Kima o nuklearnom programu dugo su već u zastoju. Jedan izvor rekao je da tokom posljednjeg samita, oni koji su bili u blizini Kima primijetili su da teško diše za svoje godine.

Američki predsjednik Donald Tramp poželeo je sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu dobro zdravlje.

On je to rekao na konferenciji za novinare, kada su ga novinari upitali šta misli o tome da Kimu navodno nije dobro i da je operisan, prenosi Foks njuz.

"Pojavili su se ti izveštaji, ali mi ne znamo. Imam veoma dobre odnose sa njim. Mogu samo da kažem da mu želim da ozdravi, jer ako je u stanju u kakvom mediji kažu da jeste, to je veoma ozbiljno stanje. Želim mu i mnogo sreće", rekao je Tramp.

Tramp je dodao i da niko nije potvrdio te medijske napise i da je prvi CNN objavio tu vijest. "Kada CNN objavi nešto, ne polažem velike nade u to", rekao je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana