Alpi domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030. godine

Srna
Foto: Ilustracija

PARIZ- Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odredio je francuske Alpe za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, mada uz uslove i potpis novog premijera.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pomagao je pri prezentaciji aplikacije pred članovima MOK-a i dao je garancije da će nacionalna vlada biti formirana nakon Ljetnih olimpijskih igara u Parizu.

Članovi MOK-a prihvatili su garancije i dali su odobrenje uz 84 glasa "za" i četiri "protiv", uz sedam uzdržanih.

"Želimo da vam zahvalimo na povjerenju. Bićemo tu kad je potrebno i poštovaćemo preuzete obaveze", naglasio je Makron nakon glasanja.

Nacionalne administracije koje su domaćini Igara treba da zvanično potpišu finansijska i bezbjednosna obećanja koja su od ključne važnosti za organizaciju i vođenje takmičenja.

MOK je odredio 1. oktobar kao krajnji datum za narednog premijera da potpiše dokument sa garancijom ključnih obećanja za projekat za 2030. godinu. Predsjednik MOK-a Tomas Bah istakao je da Nacionalna skupština mora ratifikovati dokument do 1. marta.

MOK je tražio te garancije, ali u Francuskoj ne mogu biti ispunjene zbog prijevremenih parlamentarnih izbora koje je raspisao Makron i na kojim nijedna stranka nije osvojila većinu.

Francuska je bila jedini kandidat i to je projekat čija je pažnja bila usmjerena na skijališta u francuskim Alpima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana