Ako pomislite na čuvenu scenu iz "Mućki", platite "porez"

Srna
Ako pomislite na čuvenu scenu iz "Mućki", platite "porez"

LONDON - Britanska fondacija "Nacionalni trust" pokrenula je inicijativu da se očiste veliki viseći lusteri u prostorijama u centru engleskog grada Bata, koji se nalazi na listi nasljeđa UNESKO, te "uvela porez" svakom posjetiocu koji pomene scenu iz čuvene serije "Mućke", piše britanski dnevnik "Telegraf".

Lustere u prostorijama za okupljanje u Batu u oblasti Somerset čiste agencije po ugovoru, ali postoji bojazan da će posjetioce čitav prizor podsjećati na scenu iz epizode "Mućki" iz 1982. godine, kada su Del i Rodni uz pomoć djeda razbili skupoceni luster.

Osoblje u prostorijama za okupljanje u Batu zatražilo je od posjetilaca da daju dobrovoljne donacije kao pomoć u isplati troškova čišćenja lustera ukoliko samo pomisle na čuvenu scenu iz serije.

"Neprestano čujemo slične šale tako da smo oformili tačku za donacije, gdje mogu da plate naš rad", rekla je Alana Vrajt koja je zadužena za posjetioce, priznajući da je to samo "dio šale".

Prema njenim riječima, sugerisali su posjetiocima da ukoliko samo pomisle na tu scenu, treba da doniraju nešto kako bi im pomogli da se brinu o lusterima.

Najveći luster koji visi u velikoj osmouganoj sobi težak je skoro 200 kilograma i dug je skoro tri metra.

"Nacionalni trust" daje 4.000 funti godišnje za brigu o deset lustera u zgradi u Batu.

Čistači ispod lustera ne drže ćebad, poput Rodnija i Dela, već sistem za njihovo spuštanje sa plafona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana