Ako nađete ovakvu kovanicu možete da zaradite i preko 600 evra

GS
Foto: Ilustracija

Stručnjaci razlikuju više vrsta kovanica. Postoje kolekcionarske i one koje su u opticaju, ali i prigodne kovanice koje se ponekad mogu pomiješati s onim u opticaju

Vrijedne, odnosno kolekcionarske kovanice evra su u opticaju i izdaje ih  Deutsche Bundesbank, a prigodni novčići su takođe zakonito sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrijednost. Naime, postoji i nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom, piše Poslovni.

Tako na primjer, određeni novčić od 1 evra može vrediti čak 650 evra! Mnogi su možda već imali ovaj vrijedan novčić u rukama, a da to nisu ni primijetili. Ako na kovanici primijetite nešto neobično, svakako je detaljnije pregledajte.

Moguće je da posjedujete izuzetno vrijedan primerak. Naime, greške koje nastaju tokom izrade novčića, poznate kao kovanice sa pogrešnim reljefima, mogu značajno povećati njihovu vrijednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih pogrešaka. Jedna od najčešćih je "prženo jaje", kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrijede oko 100 evra i relativno su lako prepoznatljivi.

Međutim, ako je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o "rotaciji marke", a takva kovanica može vrijediti oko 200 evra, ali ova greška je prilično rijetka.

Jedna od najneobičnijih grešaka je "pogreška planeta". Ova izuzetno rijetka kovanica iz Munstera ima reljef kovanice od 2 evra na ploči od 1 evra. Svako ko pronađe ovakav primjerak može od kolekcionara dobiti i do 650 evra, navode nemački mediji, a prenosi Feniks Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana