Zora Petrović - ekspresionista strasnog kolorita

Srna
Foto: Vikipedija

BIJELjINA- Zora Petrović (1894-1962), srpska slikarka koja se ubraja u najznačajnije predstavnike ekspresionizma u slikarstvu Srbije između dva svjetska rata, umrla je na današnji dan 1962. godine.

Petrovićeva je učila slikarstvo kod Ljube Ivanovića i Mila Milunovića, a potom je boravila na usavršavanju u Pešti i Parizu.

Njen rad odlikuje snažan temperament i strastan kolorit, dok je pretežno slikala aktove i žene iz naroda.

Monumentalno figuralno slikarstvo Petrovićeve naslanja se na tradiciju srednjovjekovnih srpskih fresaka, te na boje i oblike ovog podneblja.

Svi istoričari moderne srpske umjetnosti slikarstvo Zore Petrović na početku njenog stvaralaštva svrstavaju u poetsku figuraciju, a kasnije u koloristički ekspresionizam, kojem je ostala vjerna do posljednjih djela.

Njeno slikarstvo zasniva se na naglašenom, brzom, širokom potezu četke preko platna bez nepotrebnog detaljisanja forme, pa su figure na njenim slikama deformisane, anatomski izobličene, ali i pune unutrašnje snage i iskrenosti hromatskog zvuka.

Slike Zore Petrović ispunjene su gustom kolorističkom pastom i svjetlom koje naglašava oblike.

Njeni radovi mogu se vidjeti u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana