Zlokobno naoružavanje Njemačke

Pantelija Matavulj
Zlokobno naoružavanje Njemačke

U martu 1935. godine Hitler je prekršio Versajski ugovor, nakon što je ponovo uveo regrutaciju te počeo da naoružava Njemačku. Stvorio je novu ratnu mornaricu (Kriegsmarine) i vojno vazduhoplovstvo (Luftvafe).

 Regrutovanje velikog broja muškaraca i žena u vojne jedinice smanjilo je nezaposlenost, ali je takođe izobličilo ekonomiju Njemačke. Gebels je u saradnji s Hitlerom i Nacističkom partijom uspio da uvjeri većinu Nijemaca da je Hitler bio spasilac Njemačke od ekonomske depresije, komunista, Versajskog ugovora i jarma Jevreja.

Čim je zadobio moć, Hitler je pokrenuo jednu od najvećih ekonomskih ekspanzija Njemačke. Povećao je industrijsku proizvodnju i pokrenuo velike građevinske projekte: izgradnju autoputeva (autoban), željeznica, akumulacionih jezera, stanova...

Kroz ovu ekspanziju ostvario je veliku zaposlenost i proširio ekonomsku i industrijsku bazu. Putem propagande i raznih drugih programa promovisao je razvoj zdravstva, školstva i porodičnog života u kojem muškarci rade dok žene brinu za "kuću, djecu i odlaske u crkvu".

Svoje protivnike, kritičare kao i ostale nepodobne Hitler je držao na oku pomoću tajne policije Gestapoa, te paravojnih jedinica SA i SS koje su vršile teror nad svima koji su se suprotstavljali novom poretku. Mnogi su tako završili u koncentracionim logorima, dok su se mnogi iselili, uključujući i polovinu njemačkih Jevreja.

Nacistički kabinet 1935. godine Nirnberškim zakonom oduzima Jevrejima pravo na njemačko državljanstvo, te su protjerani sa svih državnih poslova, zabranjeno im je bavljenje bilo kakvim profesionalnim zvanjima i nije im dozvoljeno posjedovanje preduzeća. Na Jevreje se obrušila medijska kampanja mržnje.

Pritisak na njih je stalno jačao: 1938. u Kristalnoj noći spaljene su sve knjige koje su napisali pisci jevrejskog porijekla. Pod ovim pritiscima između novembra 1938. i septembra 1939. iz Njemačke bježi više od 180.000 Jevreja, dok je sva imovina koja je ostala iza njih nacionalizovana. Godine 1941. donesen je zakon kojim su svi Jevreji bili primorani da nose žutu Davidovu zvijezdu kada se nalaze na javnim mjestima.

U martu 1936. Hitler je ponovo prekršio Versajski ugovor reokupacijom demilitarizovane zone Porajne (Rhineland). Kad je Hitler vidio da nikakav vojni odgovor nije uslijedio od Velike Britanije i Francuske, to mu je dalo hrabrosti u novim osvajanjima. U julu 1936. izbija Španski građanski rat i Hitler šalje svoje vojne snage u pomoć pučisti generalu Francisku Franku pri preuzimanju vlasti.

Između Njemačke i Italije proglašeno je savezništvo nazvano Osovina. Ovo savezništvo je proklamovao Galeaco Ćano 25. oktobra 1936, a kasnije je prošireno priključivanjem Japana, Mađarske, Rumunije i Bugarske. Ovo kolektivno savezništvo zvalo se Sile osovine.

Između 1942. i 1945. SS je zajedno s kolaboracionističkim vladama i regrutima u zemljama pod njemačkom okupacijom sistematski ubio više od pet miliona Jevreja u koncentracionim logorima ili kroz robovski rad, izgladnjivanjem, masovnim strijeljanjima, bolešću… Osim Jevreja, u ovo sistematsko ubijanje takođe su bili uključeni i komunisti, homoseksualci, Romi, hendikepirane osobe, mentalno zaostale osobe, psihički bolesne osobe, sovjetski ratni zarobljenici, pripadnici vjere Jehovinih svjedoka, poljski intelektualci, protivnici nacističkog režima, katolički i protestantski sveštenici, vođe radničkih sindikata i mnogi drugi. Ovo planirano istrebljenje nepoželjnih od strane nacista naziva se holokaust.

Hitlerove zamisli i osvajanja zaustavio je SSSR. Njemačke snage su uspjele da prodru do Moskve, ali u decembru 1941. bile su odbijene i primorane na povlačenje zbog jake zime, neopremljenosti za zimske uslove, ali i zbog žestokog otpora sovjetskih snaga. Operacija "Barbarosa" je propala u svojoj namjeri da osvoji Moskvu i da ostvari brzu pobjedu nad Crvenom armijom. Tako je utvrđen Hitlerov put do konačnog poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana