ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906–1941): Narodna pravda glasilo komunista

Mr Bojan Stojnić
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906–1941): Narodna pravda glasilo komunista

U podnaslovu lista "Narodna pravda" stoji: "List za narodno gospodarstvo i prosvjetu". "Narodna pravda" bila je organ banjalučke organizacije Komunističke partije Jugoslavije.

Prvi broj izašao je 15. jula 1935. Vlasnici i urednici lista bili su studenti Nenad Borić i Bogdan Jerković, a odgovorni i tehnički urednik N. Borić. Vlasnik, glavni i odgovorni urednik posljednjeg broja bio je N. Borić. Za finansijsku stranu, organizaciju redakcije i distribuciju lista bio je zadužen Milorad Gajić. Redakciju lista činili su Vilko Vinterhalter, Bogdan Jerković, N. Borić, Ljubomir Babić, Asim Alihodžić, Safet Filipović i Branko Zagorac. Saradnici lista bili su Nikica Pavlić, Dušan Branković i Dragojlo Dudić.

List je pokrenula KPJ s namjerom "da se marksističko-lenjinska misao širi i među radnim seljaštvom ne samo Bosne i Hercegovine već i čitave Jugoslavije".

U uvodniku prvog broja, pod naslovom "Radnom narodu sela", koji predstavlja program lista, jasno je istaknuta klasna usmjerenost lista prema selu. Autor ovog uvodnika V. Vinterhalter je nastojao da "težačke slojeve, pritisnute zaista teškom materijalnom bedom, što brže revolucioniše". Računalo se "sa svim psihološkim elementima", a "redaktorski kružok" je nastojao "da zgodnim i efektivnim parolama" probudi "atavizme seljačke duše".

U članku "Političke prilike kod nas"... jasno je ispoljena marksistička nastrojenost pokretača lista, koji pretenduju na formiranje jednog radnog bloka, koji bi činili radnici i siromašni seljaci, a u čije bi redove trebalo da uđe omladina i jedan dio napredne inteligencije, koja "nije okrenula leđa narodu".

"Narodna pravda" izlazila je dva puta mjesečno do 15. septembra 1935. Štampana je ćirilicom, na folio formatu (41 cm), u štampariji braće Jakšić i "Grafici"' Bogdana Kuruzovića. Tiraž prvog broja iznosio je 2.500 primjeraka, a drugog, trećeg i četvrtog 5.000, dok je posljednji, peti broj, štampan u nevjerovatnih 10.000 primjeraka. List je imao između šest i osam strana. Svaki broj paginiran je zasebno.

Mjesečnik (Glasnik) Udruženja ugostitelja za Vrbasku banovinu

Vlasnik lista bio je Nikola Majkić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja ugostitelja za Vrbasku banovinu, a odgovorni urednik Petar (Pero) Rebrina, sekretar Udruženja. Nakon smrti Nikole Majkića 7. februara 1935, vlasnik lista postao je gostioničar Bajo Perović, novi predsjednik Udruženja (od br. 3). Od šestog broja list je povećao format sa 22 na 47 cm, a smanjio broj strana. Sa sedmim brojem list je promijenio naslov u Glasnik Udruženja ugostitelja za Vrbasku banovinu.

Glasnik je bio stručno glasilo Udruženja ugostitelja za Vrbasku banovinu. Svojim pisanjem list je uticao na podizanje "staleške svijesti kao i autoriteta Udruženja" i vodio brigu o unapređenju turizma u Vrbaskoj banovini. Udruženje ugostitelja dostavljalo je list svim nadleštvima u Vrbaskoj banovini, raznim ministarstvima, turističkim biroima i ustanovama, svim udruženjima banovinskim i savezima, svim većim hotelima, restoranima i drugim radnjama u Kraljevini Jugoslaviji. List je tehnički vrlo lijepo uređen, sa mnogo zanimljivih članaka i vijesti iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Glasnik je izlazio jedanput mjesečno. Štampan je ćirilicom i latinicom u Štampariji Braća Jakšić u Banjaluci. Tiraž lista iznosio je 2.500 primjeraka. Glasnik je izlazio od januara 1935. do januara 1941, ukupno 73 broja.

"Posavina"

"Posavina" je nedjeljni list za politiku, privredu, obrt i trgovinu. Vlasnik, izdavač i odgovorni urednik lista bio je Abdulah Š. Alijagić. List je izlazio jedanput nedjeljno, u Derventi, od 11. aprila do 2. maja 1935, u svega četiri broja. Štampan je latinicom, na folio formatu u Tiskari Josipa Laja u Derventi.

"Šišmiš"

"Šišmiš" je "list za šalu i satiru". Vlasnik, izdavač i odgovorni urednik lista bio je Ivica Žagar. List je štampan ćirilicom i latinicom, na kvart formatu (22 cm), u Štampariji Z. Jović i Ko. u Banjaluci. Izlazio je u Banjaluci, nedjeljno jedanput, od 20. aprila do 16. jula 1935. Ukupno je izašlo deset brojeva.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana