ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906 - 1941): Težačko pravo za državu po mjeri seljaka

Mr Bojan Stojnić
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906 - 1941): Težačko pravo za državu po mjeri seljaka

"Težačko pravo" je političko-informativni list Saveza zemljoradnika.

 U njegovom podnaslovu stajalo je "zemljoradničke novine". Geslo lista je bilo: "Brat je mio koje vjere bio" i "Samo Sloga Seljaka Spasava". U početku izlaženja lista 1926. njegov vlasnik, glavni i odgovorni urednik bio je dr Branko Čubrilović, a od 1927. vlasnici lista, pored dr B. Čubrilovića, bili su stranački funkcioneri Čedomir Kokanović i Dušan Branković, a urednici Č. Kokanović i Miloš Banjac. Početkom 1940. Kokanović je prestao da bude među vlasnicima i urednicima lista, a njegov stvarni urednik od aprila 1939. do aprila 1941. bio je dr Drago Ljubibratić.

"Težačko pravo" se zalagalo za politiku narodnog sporazuma, za trajnu saradnju Srba i Hrvata seljaka, odnosno za jugoslovensku državu po mjeri seljaka. List je bio protivnik uskonacionalnog šovinizma i zalagao se za "narodnjaštvo kao vezu bratske ravnopravnosti i jednakosti, i socijalnog okupljanja svih potištenih društvenih slojeva".

Štampan je ćirilicom na četiri do šest stranica folio formata. U početku je izlazio svakih deset, zatim 15 dana, i na kraju jednom mjesečno. "Težačko pravo" štampano je u Štampariji Grafički institut "Narodna misao" u Beogradu, Štampariji "Dušan Ugrenović" i Štampariji "Braća Jakšić" u Banjaluci. List je imao veliki broj saradnika i pretplatnika među seljacima. U početku je štampan u tiražu od 2.000 primjeraka, a od 1939. u 3.500 primjeraka.

Za razliku od početnog izlaženja u januaru 1926, kad je štampano neredovno i u nekoliko brojeva godišnje, "Težačko pravo" je od 1. aprila 1939. izlazilo redovno, svakog prvog u mjesecu. Aprilski broj 1941. nije izašao zbog početka rata.

"Istina"

U podnaslovu lista stajalo je: "nedeljni vanpartijski list za nacionalnu politiku, trgovinu, ekonom. i privredu", a stvarno je "Istina" bila politički izborni list i glasilo Samostalne demokratske stranke, nasljednica "Otadžbine". Vlasnik i odgovorni urednik lista bio je Uroš Jovanović.

Na prvim stranicama "Istina" je donosila najvažnije domaće vijesti i komentare aktuelne političke situacije, a posljednja je bila rezervisana za oglase, reklame i konkurse. List je oštro kritikovao stanje tadašnje žurnalistike, naglašavajući da su novine "pune kriminalnih izvještaja, samoubistava i defraudacija, kao da je to odlika jedina naše žurnalistike, za prosvećivanje naroda". "Istina" je štampana ćirilicom i latinicom, na folio formatu, u Štampariji "Dušan Ugrenović" Banjaluci i Štampariji M. Karića u Beogradu. List je izlazio jednom nedjeljno u razdoblju od februara 1926. do aprila 1928. Imao je od dvije do četiri stranice.

"Oblasna politika"

"Oblasna politika" bila je radikalski politički list. Vlasnik i odgovorni urednik "Oblasne politike" bio je Dušan Dardić. List je uređivao Redakcioni odbor. Jedan od saradnika lista bio je Kosta Majkić. List je štampan ćirilicom, na folio formatu (54 cm), u Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci. "Oblasna politika" izlazila je jedanput nedjeljno u periodu od 10. decembra 1926. do 23. maja 1927. Ukupno je izašlo 14 brojeva.

"Zmijanje"

"Zmijanje" je kulturno-književni časopis. Njegovi pokretači su bili dr Jovan Zubović i Mihailo Đerić, a izdavač Kulturno društvo "Zmijanje" u Banjaluci. Časopis je uređivao Uređivački odbor. Vlasnik i odgovorni urednik lista bio je Stevan Gligović. Pokretanje prvog međuratnog književnog časopisa u Banjaluci bilo je u vezi sa oživljavanjem kočićevske tradicije. "Zmijanje" je pokrenuto s ciljem njegovanja kulta Petra Kočića, ali i da pomaže razvitku i formiranju novih književnika. U časopisu su objavljeni mnogobrojni književni prilozi, dramski fragmenti, ocjene i prikazi knjiga i pregled časopisa. Časopis je izlazio kratko. Izašla su ukupno dva broja u 1927. Zbog nepostojanja čitalaca, kvalitetnih saradnika i finansijskih sredstava, časopis se ugasio u februaru, nakon drugog broja.

"Zmijanje" je štampano ćirilicom i latinicom u Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci. Svaki broj je obilježen zasebno, na oko tridesetak strana.

"Glas Bosne"

U podnaslovu je stajalo: "nezavisni nedeljni politički list". Vlasnik i izdavač za Konzorcij "Glas Bosne", kao i glavni i odgovorni urednik bio je Dragan Golub. "Glas Bosne" su 28. juna 1927. pokrenuli protivnici Pašića, pristalice disidentske grupe radikala Velje Vukićevića iz Vrbaske oblasti. Iako se deklarisao kao nezavisan, list je bio stranački organ ove disidentske grupe.

List je izlazio jedanput nedjeljno. Štampan je ćirilicom i latinicom, na folio formatu (54 cm) u Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci. Prestao je da izlazi 29. januara 1928, a ukupno je izašlo 25 brojeva.

"Istina"

"Istina" je bila radikalski politički izborni list, koji je izlazio neredovno, za vrijeme izbora 1927. Završetkom izbora list je prestao da izlazi. Štampan je ćirilicom na folio formatu.

 

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana