ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906-1941): Sa Razvitkom do ujedinjenja i oslobođenja

Bojan Stojnić,
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906-1941): Sa Razvitkom do ujedinjenja i oslobođenja

"Razvitak" je književni časopis. O imenu časopisa Vaso Glušac kaže:

 "Nazvali smo ga tim imenom stoga, da karakterišemo naše male snage, iz kojih će se kasnije razviti velik i snažan rad, koji će putem prosvete i kulture dovesti naš narod konačno do ujedinjenja i oslobođenja. Ne smemo klonuti duhom, nego hrabro gledati stvarnosti u oči, i pripremiti se za bolja i sretnija vremena". Prvi broj izašao je 1. januara 1910.

Vlasnik i izdavač "Razvitka" bio je Petar Kočić, a odgovorni urednik Kosta Majkić. Vaso Glušac i Vlado Skarić su, kao državni službenici, bili "tajno u redakcionom odboru".

"Razvitak" je književno-kulturno-socijalna revija, pretežno literarnog karaktera, ali je u njemu objavljeno i dosta članaka iz istorije, ekonomije i sociologije. U "Razvitku" je, pored P. Kočića i članova uređivačkog odbora, sarađivalo još sedam pjesnika i pripovjedača i sedam drugih pisaca i javnih radnika. Saradnici časopisa su bili Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, Milan Vukasović, Miloš Perović, Milorad Petrović, Pavle Lagarić, Živ. Devčerski, Jovan Skerlić, Tihomir R. Đorđević, Vladimir Ćorović, prota Kosta Kovačević, Milan Grčić, Danilo Dimović i Milan Karanović. Prelaskom P. Kočića u Sarajevo, gdje je izabran za poslanika u Bosanskom saboru, ali i zbog malog broja pretplatnika, časopis se ugasio 1. juna 1910.

"Razvitak" je izlazio mjesečno jedanput, u sveskama "na dva tabaka oktav formata" (22h14,5 centimetara). Štampan je ćirilicom, u štampariji Spiridona Ugrenovića u Banjaluci. Ukupno je izašlo šest brojeva.

"Novi život"

"Novi život" je "list za prosvjećivanje naroda", kako je to stajalo u podnaslovu. Vlasnik, izdavač i odgovorni urednik lista bio je srpski učitelj iz Bosanskog Novog Stevo Stojanović. U početku su list uređivali S. Stojanović i sveštenik Miloš Dekić, a kasnije sam S. Stojanović, dok je odgovorni urednik bio štampar i knjižar iz Prijedora Nikodim Mijatović. Prvi broj izašao je 15. maja 1910. u Bosanskom Novom, što govori o političkom buđenju ovog graničnog mjesta u Bosanskoj Krajini.

List je bio namijenjen prosvjećivanju najširih slojeva stanovništva: zanatlija, radnika i seljaka. "Najviše je nastojao da popularnim stilom i čistim jezikom upućuje narod kako treba vršiti sve vrste težačkih poslova." Prelaskom S. Stojanovića u Prijedor list je nastavio da izlazi u ovom gradu.

Izlazio je jedanput mjesečno. Štampan je ćirilicom, na kvart formatu, u štampariji Stjepana Balaša u Bosanskom Novom i štampariji Nikodima Mijatovića u Prijedoru. List je prestao izlaziti 1912.

Derventski kotarski list

Derventski kotarski list je počeo izlaziti 12. decembra 1912. Izdavao ga je Kotarski ured u Derventi, a uređivali kotarski činovnici. Prvi njegov urednik bio je opštinski službenik Ivan Radošević. List je donosio informacije o administraciji i privredi Kotara (sreza) i izvještavao o radu Kotarskog ureda. Izlazio je jednom nedjeljno, neredovno, od 1912. do 1918. Štampan je ćirilicom i latinicom na oktav formatu, a od 1914. samo latinicom, u Narodnoj štampariji Josipa Laja.

"Rad"

"Rad" je banjalučki katolički đački list. Štampan je latinicom. Izlazio je povremeno tokom 1914. Moguće da je pisan rukom ili litografisan.

"Mala paprika"

"Mala paprika" je humorističko-satirični list. Tajno je uređivan i pisan ručno (ćirilicom) u banjalučkom okružnom zatvoru Crna kuća.

O ovom listu malo se zna. Pominjan je naziv "Paprika", a kao vrijeme njegovog pojavljivanja navedena je 1916. Svi koji pominju ovaj list nisu imali priliku da vide njegov original, odnosno nisu znali da je sačuvan u Arhivu SANU u Beogradu. Vjerovatno se mislilo da je uništen u toku Prvog svjetskog rata. Uvidom u list vidi se da je njegov potpun naziv "Mala paprika" i da se pojavio 16. januara 1915.

"Mala paprika" je zastupala "interese ugnjavljenih uznika", kako je stajalo u podnaslovu. List je uređivao Redakcioni odbor, a kao odgovorni urednik drugog broja označen je Branko Čubrilović. List je bio dostupan samo uskom zatvorskom krugu ljudi i bez ikakvog uticaja, odnosno značaja za širu čitalačku publiku. Sačuvana su svega dva broja koja nose isti datum, 16. januar 1915. Ovo je jedini rukopisni list koji se pojavio u Banjaluci i Bosanskoj Krajini do 1941.

Kotarski list

Kotarski list je bio službeni list Seoskog kotarskog ureda Banjaluka. Prvi broj izašao je u julu 1918. Izlazio je utorkom. Odgovorni urednik lista bio je Hakija Bešlagić. List je štampan latinicom u Štampariji S. Ugrenović i sinovi u Banjaluci.

Mr Bojan Stojnić, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana