ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906 - 1941): Krajiška sloga protiv lažnog patriotizma

Mr BOJAN STOJNIĆ,
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906 - 1941): Krajiška sloga protiv lažnog patriotizma

"Krajiška sloga" je političko-informativni list. Deklarisao se kao "nezavisni srpski list", a stvarno je bio blizak idejama Narodne radikalne stranke. Odgovorni urednik lista bio je Muharem Šuljić.

U uvodniku prvog broja objavljen je pozdrav kralju Aleksandru Karađorđeviću: "Zdravo naš viteški kralju! Presretni, što Te možemo pozdraviti u našoj oslobođenoj Bosni ponosnoj, sa velikom ljubavi starom historiskom našom odanosti bosanskih Krajišnika prema vladalačkom domu Karađorđa besmrtnoga, pridružujemo se proslavi Tvog sutrašnjeg rođendana i kličemo: Da Bog poživi dugo godina Njeg. Vel. Kralja Aleksandra I. Njezino Vel. Kraljicu Mariju! Njeg. Vis. Prestolonasljednika Petra!"

"Krajiška sloga" je bila otvorena za svaku vrstu kritike, ali nije dopuštala "da se ta kritika pretvara u klevetu, vređanje i ponižavanje države". List je nastojao "da se našem narodu pokaže ne samo zlo nego i ono što je dobro i da mu se dokaže, da to i zlo i dobro dolazi od naših međusobnih odnošaja i prilika i od naših i od našega rada i držanja, pa ćemo ga uputiti da svak u svom krugu radi za dobro a protiv zla. Tek na taj način popraviće se polako i ekonomski i politički odnošaji i prilike u ovoj državi, koju nam je sa ovoliko muke stvorila i stvara Srbija".

List je napadao sve one "koji sav svoj lažan patriotizam izlijevaju na taj način da podmuklo klevetaju i omalovažavaju sav rad i sve ustanove današnje države, samo za to da nas rastave od Srbije i da nju u njenom najtežem času, kada uz nadčovječanske napore organizuje jednu veliku državu od naših razložnih elemenata, omete, i srpski narod uništi". List je oštru borbu vodio sa banjalučkom demokratskom "Otadžbinom".

"Krajiška sloga" je počela da izlazi 16. decembra 1923. u Banjaluci. Izlazila je i u 1924. godini.

"Banjalučki skaut"

"Banjalučki skaut" je đački sportski list. Izdavač lista bio je Banjalučki skautski stijeg, a urednik Predrag Ilić. Štampan je ćirilicom i latinicom. Izlazio je povremeno u toku 1923. godine.

"Štipavac"

"Štipavac" je banjalučki šaljivi list. Izlazio je u dva razdoblja, 1923-1924. i 1931-1933. Urednik je u prvom razdoblju bio Dušan Dardić, a u drugom Derviš Nurkić. Kao vlasnik i izdavač ispred Konzorcija "Štipavac" označen je Leon Mandrović. U drugom razdoblju list je počeo da izlazi 19. marta 1931.

Problematika je najviše crpljena iz Banjaluke, ali i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine: Prijedora, Bugojna, Dervente... U listu su pretežno štampani šaljivi dopisi, pjesme, dosjetke, te šaljive gradske "rekla-kazala" priče.

List je izlazio povremeno u toku 1932. i 1933. Nije poznato koliko je brojeva izašlo. Štampan je ćirilicom i latinicom, na kvart formatu, u štamparijama "Glas Krajine", "Zvonimir Jović i Ko" i "Vrbas".

"Krin"

"Krin" je "ilustrovani skautski mjesečnik". Izdavač i urednik lista bio je Predrag Ilić. Prvi broj izašao je krajem januara 1924.

List je dobio ime po znaku krinova lista, koji su nosili vitezovi na oklopima i kacigama, kao "znak zaštite slabih i nevoljnih". Bio je to "znak mira, bratstva i milosrđa". Moderni nosioci krinova cvijeta zvali su se skauti. Oni su se borili "protiv svih zala što okružuju ljudsku dušu", kao što su duhan, alkohol, nebratstvo i lijenost. Geslo skauta bilo je: "moral, bratstvo, rad, trezvenost".

"Krin" je pokrenut u cilju širenja skautskih ideja. List je služio "neskautima, da ih upozna sa Skautizmom, da uvide kako nema bolje i snažnije ideje u odgoju mladeži od Skautizma", ali i "skautima, da ih učvrsti u skautskom mišljenju, zborenju i poslovanju, te da im pruži kako praktičnog, tako i teoretskog znanja u skautskim stvarima".

List je štampan ćirilicom i latinicom (format 24 cm), u Štampariji Dušan Ugrenović u Banjaluci. Izlazio je od januara do juna 1924, u pet brojeva.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana