Zapisi iz arhiva ... Sjećanje na banjalučku privredu (2): Hotel Bosna temelj za Kontinental

Zoran S. Mačkić
Zapisi iz arhiva ... Sjećanje na banjalučku privredu (2): Hotel Bosna temelj za Kontinental

Već 1. januara 1947. iz Krojačkog preduzeća razvilo se Zanatsko preduzeće za izradu muške i ženske odjeće. Njegov se pogon nalazio u Ive Lole Ribara, iznad tržnice, u zgradi bivšeg kina "Union", na mjestu na kojem se danas nalazi parking hotela "Palas".

Godine 1956. ono mijenja naziv u Zanatsko preduzeće "Trudbenik", mlađima poznato pod kasnijim nazivom BLIK (Banjalučka industrija konfekcije).

Gradska ciglana je osnovana 4. aprila 1947, nakon što je Hamzagi Husedžinoviću u sudskom procesu izrečena kazna od pet godina gubitka narodne časti i konfiskacije ciglane, sa svim pokretnim i nepokretnim kapitalom vezanim uz nju i u njenoj službi. Nakon konfiskacije ciglane Mirka Paskola, obezbijeđena je materijalna osnova za pokretanje Gradske ciglane.

Tvornica voćnih sokova i konzervi "Vitaminka" osnovana je 7. maja 1947, a Gradsko preduzeće za promet voćem i povrćem "Voćar" devet dana kasnije.

U današnjoj Karađorđevoj ulici (ranije Rudarska) je 22. maja 1947. počela s radom Radionica kožne galanterije "Kožar", koja će 31. oktobra 1953. prerasti u Preduzeće kožne galanterije "Jadranka". Preduzeće je nakon privatizacije "preraslo" u svadbeni salon.

Nakon konfiskacije hotela "Bosna", koji je bio u vlasništvu Mirka Paskola, 1947. je osnovano Gradsko hotelsko preduzeće "Bosna". Odlukom Gradskog narodnog odbora ono je 31. marta 1948. preraslo u Gradsko ugostiteljsko preduzeće "Ugostitelj". Iz njega se kasnije razvilo HUTRO "Kontinental".

Pred sam kraj godine, 20. decembra 1947, osnovano je Trgovačko preduzeće "Gradski magazin". Uz Trgovačko preduzeće za prehrambene proizvode na veliko (1949–59), Prvu radničko-službeničku zadrugu (1950–51) i preduzeća "Velepromet" i "Kolonijal" (osnovana 1952), "Progres", "Naprijed" i Robnu kuću (1954) i "Prehranu" (1955), iz njih su 1974. formirani "Malpreh", "Konzum" i "Mateks". Uprava preduzeća nalazila se u Masarikovoj 2 (danas Milana Rakića).

Gradsko preduzeće za upravu državnim nekretninama "Domaćin" je pokrenuto 27. januara 1948.

Gradsko preduzeće za trgovinu građevinskim materijalom i ogrevom "Građa" osnovano je 23. marta 1948. Početna osnovna i obrtna sredstva preuzeta su od ukinutog Okružnog preduzeća za trgovinu građevinskim materijalom i ogrevom. Od 1956. preduzeće je nosilo naziv Trgovina građevinskim materijalom i ogrevom "Građa".

Gradska pilana i mlin u Gornjem šeheru počeli su sa radom 31. marta 1948, nakon konfiskacije imovine Drage Nanuta. On je ostao u sjećanju starijih Banjalučana po noćnim sjedeljkama koje je, zajedno sa svojom suprugom Marihen,  priređivao za njemačke i ustaške oficire. Umro je u emigraciji u Italiji, a imovina mu je konfiskovana 17. januara 1947. Mlin porodice Nanut je podignut 1939, a u toku Drugog svjetskog rata pretvoren je u pilanu. Osnovna sredstva za potrebe pilane preuzeta su od Šumskog gazdinstva, dok su obrtna obezbijeđena po kreditnom planu. Gradska pilana je prestala sa radom 1953. Istog dana, 31. marta, pokrenuta su i preduzeća "Gradska ekonomija", "Električar", Gradsko pekarsko preduzeće "Pekar" i Gradsko mesarsko preduzeće "Mesar".

Zoran S. Mačkić, arhivski savjetnik Arhiv Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana