Zapisi iz Arhiva Republike Srpske: Trebinjsko društvo Prijatelji djece (II)

Priredila: Milijana Gobović,
Zapisi iz Arhiva Republike Srpske: Trebinjsko društvo Prijatelji djece (II)

Društvo je pokazalo izuzetan uspjeh naročito na planu vaspitanja i stvaranja kulturnih navika kod djece i podizanja "patriotskih osjećanja prema našoj socijalističkoj domovini i njenom rukovodstvu", te produbljivanju druželjublja među djecom, što je bilo veoma važno, da bi sjutra ova djeca "postala savjesni i odgovorni ljudi, a društvo sa ponosom opravdalo sav svoj rad"

Društvo je brinulo i o uspjehu i vladanju djece. Pomoć je pružalo slabim učenicima, ulažući pri tome veliki trud.

Članovi Društva učestvovali su i u radu brojnih savjetovanja, najčešće o problematici društva, koja su održavana u Beogradu, Sarajevu i Mostaru.

Društvo se staralo i o zdravstvenom i socijalnom stanju djece. U ustanovama preko kojih je izvršavalo svoje zadatke (škole, obdaništa, domovi...), Društvo se angažovalo na stvaranju što boljih uslova za život i rad sa djecom, od koje se želi postići tek toliko da budu "korisni građani naše stvarnosti".

 

"Prevaspitavanje roditelja"

 

Roditelji su često bili predmet rasprave na sjednicama organa Društva. Često nedovoljno aktivni, prepuštali su svu brigu o djeci školama i predškolskim ustanovama.

Jedan od važnih zadataka Društva je bilo "prevaspitavanje roditelja". Moramo uzeti u obzir da je ovo bilo teško vrijeme, kako za roditelje tako i za njihovu djecu. Brojna djeca su poticala iz jako siromašnih porodica, te su često gladna i bosa spremana u školu. Društvo je naročitu brigu vodilo o ovoj djeci. Kroz sjednice saznajemo i o dodjeli nagrada siromašnim dobrim učenicima. Nagrade su bile peškir, maramica, kalodont, sapun, češalj, potkošulja i gaće, kojima su se sigurno mnogo radovali i što su u to vrijeme ovi mališani i znali dobro cijeniti.

 

Priredbe i proslave

 

Društvo "Prijatelji djece" je vodilo brigu i o priredbama i proslavama Nove godine. Blagajna je vrijedno sakupljala novac za nabavku novogodišnjih paketića.

Evo zanimljivog podatka sa jedne od sjednica: Komisija je 20. decembra 1955. godine odlučila da se u radnjama "Sokolović" i "Orjen" u Trebinju od prikupljenih novčanih sredstava nabavi 220 kilograma bombona, 2.220 čokolada, 2.200 kutija ratluka, 2.200 kutija keksa i 2.200 kesica za bombone, te krep-papir.

 

Školske i vanškolske aktivnosti

 

Takođe, blagajna je vrijedno prikupljala i iznalazila prihode koji bi pomogli dječje školske i vanškolske aktivnosti. Naročito je taj rad i trud vidljiv oko organizovanja većih ekskurzija, izleta, drugarskih večeri...

Društvo je pokazalo izuzetan uspjeh naročito na planu vaspitanja i stvaranja kulturnih navika kod djece i podizanja "patriotskih osjećanja prema našoj socijalističkoj domovini i njenom rukovodstvu", te produbljivanju druželjublja među djecom, što je bilo veoma važno, da bi sjutra ova djeca "postala savjesni i odgovorni ljudi, a društvo sa ponosom opravdalo sav svoj rad".

Priredila: Milijana Gobović, arhivista Arhiv Republike Srpske Trebinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana