Zapisi iz arhiva Republike Srpske (38): Pravoslavna osnovna škola u Banjaluci (II dio)

Zoran S. Mačkić,
Zapisi iz arhiva Republike Srpske (38): Pravoslavna osnovna škola u Banjaluci (II dio)

Pošto je školu pohađao znatan broj mladića između 14 i 19 godina, vladanje i moralno ponašanje učenika je bilo "tim većma zadovoljavajuće". Jedan učenik je kažnjen otpustom iz škole "za svagda", jedan je istupio ne sačekavši izricanje disciplinske mjere, dok je jednome data "loša bilješka iz vladanja".

I nastavno osoblje u školi je uredno obavljalo svoje dužnosti. Odsustvovao je samo Ljubiša Trbuhović, 9-26. aprila 1884, "zbog vojačenja". U vrijeme odsustva u crkvi ga je zamijenio sveštenik Milan Marjanović, a u školi "upravitelj sa jednim šedatorom" (šedatori su đaci koji su na sebe uzimali obavezu da uče nekolicinu učenika iz pojedinih predmeta).

 Uprava

Upravu nad školom vršila je opština. Na opštinskoj sjednici od 22. septembra 1883. za upravitelja je postavljen Svetozar Vukašinović, učitelj trećeg i četvrtog razreda. On je na tom mjestu zamijenio Vida Kovačevića, nakon što je ovaj postavljen za banjalučkog paroha. Ekonomsko staranje bilo je povjereno školskom odboru koji je sprovodio svoje zaključke i opštinske naloge, a opštini polagao račun.

Vrlo siromašni učenici, "bili odavde il' sa strane ne plaćaju školarine a dobivaju i školske knjige bezplatno". Pored toga, školski odbor je za Uskrs odjenuo 50 siromašnih učenika i učenica.

Učitelj prvog i drugog muškog razreda bio je Ljubiša Trbuhović, koji je u školu došao 1. avgusta 1882. iz Karlovca.

Učiteljica prvog i drugog ženskog razreda bila je Sofija Kovačević, koja je u Banjaluku došla 1. avgusta 1883. Učiteljica trećeg i četvrtog razreda bila je Anka Drakulić, rodom iz Gline, koja je preparandiju završila 1868. u Zagrebu, a naredne godine tamo položila i stručni ispit. U Banjaluci je radila od 1. oktobra 1879. Njih dvije su ostale upamćene naročito po tome što su u vrijeme Prvog svjetskog rata, kada su srpske škole zatvarane, radile sa djecom po privatnim kućama. Obje su zbog toga progonjene od austrougarskih vlasti.

Školu je 1883/84. upisalo 149 učenika i 68 učenica. U toku školske godine odstupilo je 19 učenika i šest učenica, dok je šestogodišnji Mile Stanković iz Banjaluke preminuo. Na ponavljanje razreda upućeno je 11 učenika i šest učenica. Svih 217 učenika, osim jedne učenice, bili su pravoslavne vjere. Naravno, većina učenika bila je iz Banjaluke, ali su pristigli i iz Laktaša, Trebinja, Varcar Vakufa, Glamoča, Konjica, Gradiške, Nove Gradiške, Gradačca, Sarajeva, Ogulina, Prijedora. Svega pet učenica nije bilo iz Banjaluke. Dvije učenice došle su iz Gradiške, a po jedna iz Dervente, Glamoča i Prijedora.

Desetog juna 1884. "blagoizvoljeo je preuzvišeni gospodin c. kr. F. - ministar Benjamin plem. Kalaj posjetiti ovu školu, baveći se u svakom razredu po nekoliko minuta, te pitajući kako djeca pohađaju školu, šta se predaje, po kojim knjigama itd.".

Četvrtog maja školu su posjetili predsjednik opštine Todor Pišteljić i školski referent Ljuboje Dlustuš, "koncepista kod v. zemaljske vlade".

Školski ispit

Godišnji školski ispit održan je 25-28. juna 1884. "pod predsjedovanjem" Todora Pišteljića. Od političke oblasti ispitu je prvi dan prisustvovao kotarski predsjednik Laza Dobošević, a ostala tri dana kotarski sudija Javorski. Na Petrovdan, 29. juna (po starom kalendaru), učitelji i đaci prisustvovali su blagodarenju u crkvi. Odmah zatim dijeljene su školske svjedodžbe, a đacima koji su se "ponajbolje vladali i učili" i knjige zv. premije. Ukupno je podijeljeno 36 premija, uglavnom poljoprivrednog sadržaja, nabavljenih o opštinskom trošku.

Zoran S. Mačkić, arhivski savjetnik Arhiv Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana