ZAPISI IZ ARHIVA: Kanon pedagoško-didaktičkih pravila (1): Ne idi nikad nespreman na čas

Mr Goran R. Đuran
ZAPISI IZ ARHIVA: Kanon pedagoško-didaktičkih pravila (1): Ne idi nikad nespreman na čas

U prvoj Jugoslaviji, prevashodno u Vrbaskoj banovini, koja je imala velik broj nepismenih, posebna pažnja je poklanjana prosvjetnom i kulturnom uzdizanju.

Od prvih trenutaka zajedničke državne tvorevine radilo se na donošenju zakona i drugih pravnih akata koji su regulisali školstvo. Ovom prilikom donosimo Kanon, koji je svojevremeno izradila konferencija direktora i nastavnika u njemačkoj pokrajini Saskoj.

Kanon je publikovan u Glasniku Jugoslovenskog profesorskog društva za novembar 1938, te preporučen srednjoškolskim nastavnicima. Gradski školski nadzornik za Banjaluku Hasib Imamović preuredio je kanon za osnovnu školu i donio raspis svim "nastavnim licima osnovnih škola" 5. decembra 1938. godine:

"Ne idi nikad nespreman na čas."

Seti se najpre šta treba da ponoviš sa učenicima i koju domaću vežbu da prokontrolišeš.

Zatim pregledaj i sredi novo gradivo koje hoćeš da obradiš. Rasporedi ga u odeljke, onako kako misliš da će ga učenici najlakše savladati.

Udžbenika se moraš pridržavati, ali uvek prouči gradivo tako dobro da udžbenik u razredu i ne uzimaš u ruke.

Primere koji su ti potrebni za predavanje i uvežbavanje spremi još kod kuće, i dobro ih upamti da se njima lako i okretno služiš.

Ako hoćeš da pređeš nešto što učenici treba posle napamet da nauče (na pr. poslovice ili pesmu), nauči to i sam napamet.

Pazi da novo gradivo uvek dovedeš u vezu s onim što učenici već znaju.

Prilikom pripremanja za čas, najbolje ćeš uraditi ako materijal, primere i tok predavanja ukratko skiciraš.

Rad na času biće utoliko uspešniji ukoliko više budeš vodio računa o duševnim i umnim sposobnostima svojih učenika i prema njima podešavao način svoga izražavanja.

Posle svakog časa obnovi u sećanju ceo tok kojim je rad tekao i opomeni se sviju pogrešaka koje si učinio bilo prilikom predavanja i propitivanja, bilo u pogledu discipline i svoga držanja. I to spada u pripremanja: za idući čas i sve ostale koje budeš držao.

Rad treba početi i završiti odmah posle zvona.

Čim uneseš zabelešku u nast. program, odmah pređi na posao. Razume se po sebi da svi učenici treba pravo da sede, svaki na svom mestu.

Tvoja prva reč ne sme da bude: "Šta imamo za danas?", "Gde smo stali?", "Šta smo prešli prošlog časa?" To moraš najbolje sam znati.

Ako si zadao nešto napamet, prvo to propitaj.

Kad god učenik govori, pazi da govori glasno i razgovetno, da ga može čuti ceo razred.

Ako si zadao pismeni zadatak, odmah zapovedi da se otvore vežbanke, i tek kad ih SVI otvore (ne pre!), počni sa pregledavanjem. Ako si zadao na pr. rečenice, možeš na taj način neke vežbanke sam da ispraviš i da odrediš nekoliko učenika koji će pisati i čitati. Još uvek ćeš dospeti da baciš pogled i u rad nekog drugog učenika, ne samo da se uveriš je li rad napisao nego i da li pogreške ispravlja. Pogreške u onome što je napisano na tabli ili pročitano neka pronalaze i ispravljaju sami učenici. Kad budeš sa pregledom gotov, naredi da se vežbanke sklope i stave u klupu.

Zatim ponovi sa učenicima ono što se prešlo prošlog časa.

Na to posle nadoveži u manjim odeljcima novo gradivo.

Ako se radi o nekim faktima koje treba zapamtiti, ti posle svakog odeljka odmah propitaj učenike, a na kraju predavanja traži da još jednom sve ponove.

Ako se radi o razvijanju samostalnih sposobnosti (kao kod matematike i jezika), gledaj da što bolje uvežbaš učenike i pomoću primera koje si sam našao i primerima iz udžbenika.

Mr Goran R. Đuran, arhivista-istraživač, Arhiv Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana