Zaliv svinja, zauvijek tajna?

RTS
Zaliv svinja, zauvijek tajna?

Bijela kuća pokušava od javnosti da "sačuva" poslednji od pet izvještaja CIA-e o invaziji u Zalivu svinja. Pravnici Obamine administracije tvrde da ti dokumenti treba da nose oznaku "strogo poverljivo". Sud ih, međutim, podsjeća na zakon o dostupnosti informacija.

Više od 50 godina nakon fijaska u Zalivu svinja, vlada SAD i dalje nastoji da sačuva tajne o neuspjelom pokušaju svrgavanja kubanske vlade. Pravnik administracije američkog predsjednika Baraka Obame pokušao je ove nedjelje da te dokumente održi "strogo poverljivim".

Arhiv za nacionalnu bezbjednost, privatna istraživačka ustanova, nastoji da primora vladu da objelodani peti, posljednji interni izvještaj o Zalivu svinja. Četiri prethodna objavljena su na osnovu zakona o dostupnosti informacija.

Pera CIA-nih istoričara između 1973. i 1984. godine zapisala su cjelokupnu hroniku događaja, nakon sopstvene istrage o tome kako invazija krenula naopako.

Dvije godine nakon Kubanske revolucije u kojoj je svrgnut predsjednik Fulgensio Batista, inače saveznik SAD, među američkim zakonodavcima rasla je napetost zbog novog šefa kubanske vlade - Fidela Kastra.

Zato je, prema planu predsjednika SAD Dvajta Ajzenhauera i njegovog nasljednika Džona F. Kenedija, CIA obučavala kubanske izbjeglice da djeluje kao paravojne snage, kako bi u iznenadnom napadu uzurpirale kubanske trupe u Zalivu svinja.

Plan je propao iz više razloga, a 1.500 kubanskih izbjeglica koje je CIA obučavala ubijeno je i prije nego što su stigli do obale.

Kastrova vlada, moralno ojačana poslije pobede, učvrstila je svoje socijalističko opredjeljenje.

CIA-ino tumačenje tog događaja, međutim, ostaje obavijeno velom tajne. Advokat Obamine administracije Mičel Cef rekao je pred sudom da "protok vremena nije učinio dokumente javnim" i da CIA ima pravo na tu privilegiju.

Poslije objavljivanja prethodnog izvještaja CIA-e o Zalivu svinja, plan invazije je naišao na oštar prekor od početka do kraja, posebno pogrešne procjene.

Sudija Džudit Rodžers, međutim, upozorila je advokate da mogućnost CIA da održi dokumente van zakona o dostupnosti informacija "nisu beskrajne". Na primjer, po zakonu, predsjednički spisi postaju javni već 12 godina nakon završetka mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana