Za Kosovo - Kumanovo

Aleksandar Popović
Za Kosovo - Kumanovo

Kumanovska bitka, koja je vođena u toku Prvog balkanskog rata, 23. i 24. oktobra 1912. godine, bila je prva srpska pobjeda u Prvom balkanskom ratu i najavila skori kraj turske vladavine na Balkanu. Srpska vojska je poslije više od 500 godina ponovo ovladala Kosovom, a poslije Kumanovske bitke ušla je i u Skoplje, prestonicu Srbije iz 14. vijeka.

Bitka kod Kumanova bila je bitka u susretu, jer su obje vojske jurile jedna prema drugoj. Zbog jače koncentracije srpskih trupa, inicijative i hrabrosti vojnika i oficira Prve srpske armije, napad je odbijen, a bitka dobijena iznenada. Turska Vardarska armija bila je razbijena i povukla se ka Skoplju, Štipu i Velesu.

Tok bitke

Uviđajući strategijsku važnost Ovčeg polja, visoravni istočno od Skoplja, načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske general Radomir Putnik i njegov pomoćnik pukovnik Živojin Mišić smatrali su da bi se tu mogla odigrati glavna bitka između srpske i turske vojske. Zbog toga su naredili Prvoj srpskoj armiji da u što kraćem roku, u prodiranju ka jugu, spriječi koncentraciju turskih glavnih snaga na Ovčem polju. U pokretu ka Ovčem polju Prva armija se zadržala na položajima sjeverno od Kumanova, očekujući dolazak Treće srpske armije sa Kosova.

Turska Vardarska armija kretala se ka Kumanovskoj visiji, s namjerom da srpsku vojsku što više zadrži ispred Ovčeg polja, gdje je namjeravala da vodi odsudnu bitku. Usljed pretpostavke da će glavne turske snage biti na Ovčem polju i usljed odsustva izviđanja, Prva srpska armije neočekivano je ušla u bitku poslije iznenadnog napada turske Vardarske armije na položaje kod Kumanova 23. oktobra.

Pobjeda Srpske vojske

Iako u izuzetno teškoj situaciji, srpska Prva armija, zahvaljujući prije svega hrabrosti i požrtvovanosti vojnika i oficira, uspjela je da odoli napadu i nanese protivniku velike gubitke. Prvog dana bitke najžešća borba vođena je na Srtevici gdje su četnički odred majora Vojina Popovića - vojvode Vuka i Sedmi pješadijski puk odoljeli napadu daleko brojnijeg i jačeg neprijatelja.

Zabilježeno je i da se posebnim junaštvom istakao major Vojislav Nikolajević koji je u najkritičnijem momentu bitke sam krenuo u juriš sa zastavom i povukao za sobom ostale vojnike, dok nije pao teško ranjen. Zauzimanjem Zebrnjaka, polovinom drugog dana, srpske jedinice su potpuno razbile osmanski raspored i natjerale ih na povlačenje.

Velika pobjeda kod Kumanova bila je prva srpska pobjeda u Prvom balkanskom ratu i označila je skori kraj turske vladavine na Balkanu. Srpska vojska je poslije više od 500 godina ponovo ovladala Kosovom, a poslije Kumanovske bitke ušla je i u Skoplje, prestonicu Srbije iz 14. vijeka. U narodu je poslije bitke nastala izreka "Za Kosovo - Kumanovo".

Bitka kod Kumanova bila je odlučujući faktor u ishodu rata u Makedoniji. Turski plan da vode ofanzivni rat je propao, a Vardarska armija je natjerana da napusti značajnu teritoriju. Uz to je izgubila veliki broj artiljerijskih oruđa koje nije mogla da nadoknadi jer su putevi snabdijevanja iz Anatolije bili presječeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana