VREMEPLOV - ZAPISI IZ ARHIVA - Od DASP-a do Autoprevoza (2): Udarnici osposobili 20 vozila za saobraćaj

Verica Josipović
VREMEPLOV - ZAPISI IZ ARHIVA - Od DASP-a do Autoprevoza (2): Udarnici osposobili 20 vozila za saobraćaj

O preduzeću se u 1946. i 1947. može najviše saznati iz izvještaja o prvomajskim i novembarskim radnim takmičenjima. U uslovima opustošenosti zemlje, opšte oskudice i ugašene razmjene sa inostranstvom, dobrovoljni rad, od masovnih radnih akcija do takmičenja i udarništva, bio je najjača snaga obnove.

 Na poziv maršala Tita, radna takmičenja su u zemlji tokom 1946. postala masovna, obuhvatajući 60 odsto radnika i službenika. Najbolji pojedinci sticali su udarnička zvanja.

Na prijedlog sindikalne podružnice, januara 1946. u DASP-u su za radničke povjerenike jednoglasno izabrani Muhamed Čehić, Ilija Ljevar, Branko Goronja, Jakov Milanović, Mustafa Muftić i Dušan Spasojević. Na sindikalnoj konferenciji održanoj 24. februara 1946. zaključeno je da se preduzeće prijavi za prvomajsko takmičenje. Centralna uprava u Sarajevu je bodovala i određivala pobjednike po sljedećim takmičarskim tačkama: povećanje radne discipline i produktivnosti, ušteda materijala i energije, uzdizanje stručnih kadrova, jačanje sindikalne aktivnosti, osiguranje voznog parka od požara i organizovanje vatrogasnih tečajeva, smanjenje krađe, saboterstva i birokratizma, osposobljavanje starih mašina i materijala. Svaki radnik je trebalo da za vrijeme takmičenja da 45 sati prekovremenog rada u korist KPJ i ratne siročadi, te da iz "Borbe" i "Radnika" pročita 60 najaktuelnijih članaka. Radne ekipe su morale organizovati akcije po selima radi popravke poljoprivrednih alata i posuđa. Naročita pažnja posvećena je kulturno-prosvjetnoj djelatnosti. U preduzeću je trebalo likvidirati nepismenost, izdati šest brojeva zidnih i održati 12 usmenih novina.

Za vrijeme prvomajskog takmičenja najvažniji rezultati bili su popravka dva kamiona i nekoliko autobusa. Najzaslužnija za to je bila ekipa za sakupljanje starog željeza, koja je na području Bihaća, Sanskog Mosta i Bosanske Krupe pronašla motore i mašinske dijelove. Zbog nestašice novca i dijelova, to je bio jedini način da se vozila pokrenu. Na popravci vozila su se istakli automehaničari Mehmed Balić i Omer Arnautović i električar Ljubo Zarić. Radnici u Odjeljenju za popravku vozila su prebacili normu za 30 odsto, a kvalitet motora je povećan za 70 odsto. Do kraja takmičenja osposobljeno je za saobraćaj dvadesetak kamiona. Preduzeće je postiglo uštedu goriva do 20 odsto kod kamiona i 30 odsto kod autobusa, materijala za 60 odsto, električne struje za 20 odsto. Ekipe kovača, zavarivača i limara su u Mišinom Hanu, Ivanjskoj, Dragočaju, Krupi na Vrbasu i Saračici popravili oko 3.500 komada poljoprivrednih i kućnih alatki. Stručne kurseve završilo je 65 radnika. Ekipa za kulturno-prosvjetni rad je održala nekoliko priredbi, a prihod od prodatih ulaznica podijeljen je najsiromašnijim radnicima.

Na novembarskom takmičenju je za udarnika proglašen tokar Zvonko Vučković, dok su pohvaljeni i nagrađeni Aleksandar Vanjur, Mehmed Balić, Zvonko Prosinek, Nikola Petrić, Anton Kosić, Ilija Popović, Branko Mirković, Onufrije Kotiv, Slavko Radonja, Ljubomir Veren, Mišo Horvat i Vilko Cifler.

Verica Josipović, arhivista,  načelnik Odjeljenja za sređivanje i obradu arhivske građe Arhiv Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana