Vojska koja je prevarila Hitlera tenkovima na naduvavanje

Agencije
Vojska koja je prevarila Hitlera tenkovima na naduvavanje

U Drugom svjetskom ratu u Francuskoj i Njemačkoj postojala je posebna vojska koja je imala samo jedan zadatak – da prevari naciste.

Od ljeta 1944. godine do kraja Drugog svjetskog rata, širom Francuske i u dolini Rajne uvedena je posebna američka "Vojska duhova" s ciljem da vojska Trećeg rajha stekne pogrešnu sliku o brojnosti i moći savezničkih oružanih snaga.

Vojsku duhova činilo je 1.100 odabranih vojnika, lažnih tenkova i oružja na naduvavanje. Ova vojska nalazila se u sklopu regularnog 23. odreda specijalnih snaga, ali jedan jedini zadatak koji je imala je bio da obmanjuje i širi lažne informacije o jačini i položajima savezničkih snaga, piše "Business Insider".

Dokumentarni film "Vojska duhova" (The Ghost Army) otkriva da su se ovi majstori obmane tokom rata izlagali velikoj opasnosti dok su djelovali blizu linija fronta u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Nemačkoj. Više od 20 puta nadmudrili su Nijemce, navodeći ih na pogrešan trag i prikrivajući pravo stanje kretanja savezničkih snaga.

Iako su nacistima su djelovali kao prava vojska, zapravo je bila riječ o umjetnicima, stručnjacima za zvučne efekte, glumcima i dizajnerima, koji su predano izrađivali makete na naduvavanje: vojna vozila, tenkove i oružje.

Stigavši u Francusku ubrzo nakon iskrcavanja u Normandiji, Vojska duhova je postala aktivna kako na bojnom polju, tako i van njega.

Na bojnom polju su postavljali loše kamuflirane tenkove, avione i oružje kako bi uvjerili naciste da ima do 30.000 više vojnika nego što ih je zapravo bilo. Zvučni snimci kretanja oklopnih vozila čuli su se na udaljenosti od 15 kilometara i time je cijela predstava za naciste djelovala još uvjerljivije.

Van bojnog polja glumci Vojske duhova glumili su američke generale širom Francuske. Svjesni da ih njemački agenti vrlo vjerovatno špijuniraju i prisluškuju, preko radija su raspravljali o lažnim vojnim planovima i vojnim položajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana