Vlasti Sarajeva namjeravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasljedniku Ferdinandu

Vesti onlajn
Vlasti Sarajeva namjeravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasljedniku Ferdinandu

Sarajevo - Vlasti Sarajeva nameravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasljedniku Francu Ferdinandu koga je prije 99 godina na ulicama tog grada ubio pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip, prenose “Vesti onlajn”.

Ideja za slavljenje okupatora i kategorisanje Principa kao teroriste, nesumnjivo predstavlja još jedno zabadanje prsta u oči Srbima u BiH došla je sa sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta i Sarajevske škole nauke i tehnologije čiji je vlasnik član ratnog Predsjedništva RBiH i osumnjičeni za zločin u Dobrovoljačkoj ulici Ejup Ganić.

Sve to se radi u okviru priprema za obilježavanje stogodišnjice sarajevskog atentata.

Sedmodnevne svečanosti planirane su za jun sljedeće godine u Sarajevu.

Predviđeni su brojni koncerti i drugi kulturni događaji, biciklistička trka i dolazak brojnih stranih istoričara i publicista koji će govoriti o Prvom svjetskom ratu.

U međuvremenu, više domaćih istoričara upozorilo je da će se obilježavanje iskoristiti da se Srbi označe kao glavni krivci za izbijanje tog rata.

Informacije o postavljanju statue Franca Ferdinanda nedavno je komentarisao i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je ocijenio da takvom spomeniku nije mjesto u Sarajevu.

- Ne znam za zemlju u kojoj se spomenici podižu okupatorima - rekao je Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nekoliko navrata dosad je upozorio da se, u priči o obilježavanju stogodišnjice sarajevskog atentata, sprema nova podvala na račun srpskog naroda.

On je uputio otvoreno pismo u kome navodi da su događaji koji se planiraju za sljedeći jun klasično prekrajanje istorije i njeno povezivanje sa skorom prošlošću BiH.

On je izrazio sumnju u dobronamjernost cijelog projekta.

- Apsolutno sumnjam da će najznačajniji dijelovi tog projekta biti objektivni prema Srbima i mogu da vas uvjerim da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u RS. Kada je riječ o Sarajevu i njegovim namjerama, važno je napomenuti da je njegov gradonačelnik Ivo Komšić prilikom predstavljanja tog projekta naglasio da je “Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svjetskog rata dogodio upravo u BiH”. Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namjerama tog projekta - naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana