U britanskoj kruni je dijamant otet od Indije

Daily Mail
U britanskoj kruni je dijamant otet od Indije

Blistavi dijamant "Koh-i-Nur" vredan 150 miliona dolara koji je nosila Kraljica Majka na krunisanju njenog muža, a zatim i njene ćerke, mogao bi biti oduzet kraljevskoj porodici Velike Britanije i vraćen u Indiju.

Naime, bolivudske zvijezde i biznismeni udruženo su krenuli u pravnu proceduru pred sudom u okviru koje žele da povrate dijamant od 105 karata u Indiju.


Dijamant bi mogao da dovede do preispitivanja kontroverzne britanske kolonijalne prošlosti.

"Koh-i-Nur je jedan od mnogih artefakata uzetih iz Indije pod krajnje sumnjivim okolnostima", rekao je Dejvid de Suza, koji učestvuje u sudskom postupku.

On tvrdi da je kolonizacija odnijela bogatstvo i uništila "psihu Indije".

"Koh-i-Nur nije samo dijamant od 105 karata, nego dio naše istorije i kulture i treba ga vratiti", rekla je Bumika Sing, bolivudska zvijezda.

Vlada je odbacila zahtjeve za povratak "kamena" koji je poklonjen kraljici Viktoriji 1851.

"Oni koji su uključeni u ovaj sumanuti slučaj, treba da priznaju da su dragulji Britanske Krune pravo mjesto na kom Koh-i-Nur dijamat treba da bude, u znak zahvalnog priznanja za više od tri vijeka britanskih prisustva u Indiji, koje je dovelo do modernizacije, razvoja, bezbjednosti, poljoprivrednog napretka, lingvističke unifikacije i na poslijetku demokratizacije tog subkontinenta", rekao je istoričar Endrju Roberts.

Istini za volju, posljednji vladar Sikha Dulip Sing zaista je poklonio dijamant kraljici nakon britanske aneksije Pendžaba. Predaja tako vrednog dragulja i dalje se smatra poniženjem nacije u Indiji.

Britanski advokati koji savjetuju grupu iz Indije predložili su im da se pred sudom pozovu na Zakon o povratku umjetničkih dijela otetih tokom Holokausta.

Inače, Pakistan, Indija, Iran, pa čak i avganistanski Talibani, tvrde da imaju pravo na dragulj, čiji naziv u prevodu znači "Planina svijetlosti".

Njegovo postojanje prvi put je dokumentovano 1304.

Prema legendi, mogu da ga nose samo bogovi i žene koji će iz njega crpjeti nevjerovatnu moć, dok muške vlasnike čeka nesreća.

Kraljica Elizabeta 1937. dala je da se dijamant ugradi na centralno mjesto u kruni koju je nosila na krunisanju njenog supruga kralja Džordža VI. "Koh-i-Nur" je i dalje u toj kruni, koja je ležala na kovčegu Kraljice Majke tokom njene sahrane 2002.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana