Tvorac magičnog svijeta crtanih filmova

Aleksandar Popović
Tvorac magičnog svijeta crtanih filmova

Volt Dizni bio je autor stripova, filmski animator i producent, jedna od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti svjetskog filma, tvorac crtanog filma, dobitnik 29 "Oskara", čovjek čija ostvarenja i danas predstavljaju veliku radost djeci.

Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa, koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja "Bambi", "Alisa u zemlji čuda", "Snježana i sedam patuljaka", "Pepeljuga", "Petar Pan", "Pinokio", "Paja Patak", "Tri praseta" i druga i danas usrećuju mališane širom svijeta.

Preminuo je 15. decembra prije 46 godina.

Rad

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu kao Volter Dizni.

Bio je nepoznati i siromašni crtač stripova sve dok nije nacrtao Mikija Mausa, koji mu je donio svjetsku slavu. Kasnije je uslijedila Mikijeva družina i ostali likovi.

Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, Volt je osnovao studio kojem je dao ime "Dizni braders studio", da bi ga kasnije preimenovao u "Volt Dizni studio", koji je i danas jedna od najuspješnijih filmskih kompanija.

Da bi povećao prihode Dizni je osnovao vlastitu distributersku kompaniju, 1954. je počeo da proizvodi i TV seriju, a 1955. je izgradio zabavni park "Diznilend" u Kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija u SAD.

Loše osobine

Dizni je, nažalost, upamćen i kao rasista, antisemit i pobornik nejednakosti među polovima.

Njegovi crtači mogli su da budu isključivo muškarci, a žene su imale priliku da se bave samo bojenjem slika i obično bi dobijale otkaz ka­d bi navršile 30 godina.

Trag

O popularnosti Diznijeve zaostavštine svjedoči i činjenica da čuveni zabavni park u Parizu, "Diznilend", godišnje privuče duplo više posjetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

O tome koliki je trag Dizni ostavio za sobom i koliko je i danas popularan svjedoči i činjenica da je jedna draguljarnica u Tokiju za ovogodišnje praznike napravila jelku od čistog zlata ukrašenu upravo Diznijevim junacima poput Mikija Mausa, Zvončice i Pepeljuge.

U novembru ove godine jedan od najranijih Diznijevih plakata na kojima se nalazi Miki Maus prodat je na aukciji u Los Anđelesu za više od 100.000 dolara.

O životu i radu legende animiranog filma zainteresovani mogu više saznati u kompleksu skromnih zgrada od opeke, udaljenom manje od pet minuta od mosta Golden gejt u San Francisku, gdje se nalazi Porodični muzej Volta Diznija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana