Tito, Hitler, Staljin i Frojd bili komšije

Agencije
Tito, Hitler, Staljin i Frojd bili komšije

Beč - Prije tačno stotinu godina u jednom kraju Beča živjeli su Adolf Hitler, Josif Staljin, Lav Trocki, Josip Broz Tito i Zigmund Frojd, prenose portali.

Iz poljskog Krakova je vozom u Beč stigao čovjek kojem je u pasošu bilo upisano ime Stavros Papadopulos.

- Sjedio je sam za stolom kada su se vrata otvorila poslije kucanja i nepoznat čovjek je ušao unutra. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog - napisao je čovjek koji se susreo sa pridošlicom. Taj čovjek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik "Pravde", a Papadopulosovo pravo ime bilo je Josif Visarjonovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a istorija ga pamti kao Staljina.

Bi-Bi-Si navodi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim ličnostima koje su 1913. živjele u centru Beča, a čiji će životi umnogome oblikovati dešavanja u 20. vijeku. Među njima je ipak bilo razlike - Trocki i Staljin su se tu krili, pošto su bili u bjekstvu, dok je na primjer Zigmund Frojd već bio čuven u javnosti.

Poznati psihoanalitičar živio je i radio u ulici Bergase. Mladi Josip Broz, kasnije poznat kao Maršal Tito, radio je u "Dajmlerovoj" fabrici automobila u Viner Nojštatu.

Tu je blizu bio i 24-godišnjak iz sjeverozapadne Austrije čiji su snovi da upiše Bečku akademiju finih umjetnosti i postane slikar dva puta završili neuspjehom, pa je sada živio u jeftinom konaku u Meldermanštrase, blizu Dunava. Njegovo ime bilo je Adolf Hitler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana