Šta sve krije najveća antička grobnica?

Agencije
Šta sve krije najveća antička grobnica?

Arheolozi su u grobnici u Amfipolu, koja već mjesecima zbog svoje veličine i važnosti golica maštu Grka, iskopali i dvije karijatide, objavilo je grčko ministarstvo kulture.

Grobnica u Amfipolu, sto kilometara udaljena od Soluna, smatra se najvećim otkrićem iz vremena Aleksandra Makedonskog. Arheolozi pomno i polako iskopavaju skrivena bogatstva, a posljednja važna otkrića iz grobnice su dvije mermerne karijatide, kipovi žena koje zamjenjuju stubove.

Karijatide podupiru unutrašnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obije imaju ispruženu ruku u simboličnom gestu koji odguruje one koji bi pokušali da oskrnave grobnicu.

"To je važno otkriće koje podržava mišljenje da se radi o važnom spomeniku," objavilo je grčko Ministarstvo kulture.

Arheološka iskopavanja velike grobnice u sjevernom grčkom gradu Amfipolu izazvala su veliku znatiželju medija i javnosti i podstakla brojna nagađanja o tome kome pripada. Iako čak i arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da se iskopavanja potpuno završe i napokon saznaju krije li grobnica tijelo najistaknutije figure drevne Grčke - Aleksandra Makedonskog.

I dok grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najvjerovatnije ne pripada "kralju ratniku", niko ne može da ospori da se radi o najvećem grobu otkrivenom u Grčkoj.

Tačna lokacija Aleksandrovog groba, koji je umro 323. godine prije Hrista u Vavilonu, jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju da je vjerovatno sahranjen u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar poslije njegove smrti protjerani su u Amfipol i tu ubijeni zajedno sa njegovom majkom i bratom, što druge navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.

Od kada su počela iskopavanja u Amfipolu 2012. godine, arheolozi su otkrili dio ulaza u grobnicu iz četvrtog vijeka stare ere sa 4,5 metara visokim bočnim zidom. Ulaz, zapečaćen sa nekoliko kamenih blokova, čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa čak i emitovanje dnevnih televizijskih priloga o novostima sa lokacije. Interes je podstakao i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi sprečili moguće intervencije modernih pljačkaša grobova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana