Srednjovijekovna crkva u kojoj su se, kako kaže legenda, pričestili knez Lazar i kneginja Milica FOTO

Nat.Geo.
Foto: Shutterstock

U podnožju strmih litica Boračkog krša, nekoliko stotina metara ispod srednjovijekovnog grada Borača, nalazi se crkva posvećena arhanđelu Gavrilu. Njena najranija istorija je nepoznata, tako da se još uvijek tačno ne zna vrijeme gradnje, kao ni ime ktitora.

Mnogo je mitova i legendi, a to je čini još zanimljivijom, interesantnijom i mističnijom, a ujedno i privlačnijom za turiste. Vjeruje se da crkva potiče iz doba slavne dinastije Nemanjića i da su je tokom istorije obilazile mnoge znamenite ličnosti.

Boračka crkva, koja je smještena u krilu Boračkog krša, vijekovima čuva i njeguje sopstveno duhovno i kulturno naslijeđe. Budući da predstavlja svojevrsni spomenik kulture, nedavno su obavljena novija istraživanja kojima je utvrđeno da je prvobitna crkvena građevina postojala na današnjem platou još u vrijeme vladavine kralja Dragutina.

Tokom XIV vijeka mnogi srpski vladari koristili su srednjovijekovni grad Borač kao privremenu ljetnju rezidenciju, pa je tako i crkva vremenom postala značajan centar duhovnosti ovog kraja. Navodno, legenda kaže da je crkvu obilazio i sam car Dušan, kad je boravio u ovim krajevima.

Prema još jednom narodnom predanju, nekoliko dana prije Kosovskog boja u crkvu su svratili i pričestili se knez Lazar i kneginja Milica. Niti jedan relevantan istorijski izvor ne spominje ovo, pa je skoro nemoguće ni utvrditi šta je istina, a šta mit ili legenda.

Sa druge strane, relevantno je da su nakon Kosovskog boja, uslijedili tragični dani za srpski narod, pa je crkva više puna rušena i paljena od strane Ugara i Turaka. Crkva Sv. Arhanđela je obnovljena u XVI vijeku zaslugom pećkog patrijarha Makarija Sokolovića, o čemu svjedoči natpis iznad ulaznih vrata iz priprate u naos crkve.

U XIX vijeku crkvu su ponovo opustošili Turci, ali ubrzo je ponovo obnovljena i to nastojanjem kneza Miloša Obrenovića i njegovom materijalnom podrškom. Crkva je obnovljena 1818. godine i tada su izgrađena i postavljena vrata na crkvi. Iako je mnogo puta rušena i obnavljana, crkva je uspjela da očuva svoju autentičnost, duhovno-istorijsku i umjetničku vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana