Srbin Ričard Milanović - Indijanac, hotelijer, Obamin prijatelj...

Srna
Foto: printscreen

BIJELjINA- Ričard Milanović, sin srpskog doseljenika i indijanske princeze, poglavica, savjetnik američke vlade za finansije i trezor i vlasnik lanaca hotela i kazina u SAD, umro je 11. marta 2012. godine.

Milanović se proslavio u Kaliforniji kao poglavica koji je uspio da vrati plemensku zemlju i razvije biznis, te potom donio bogatstvo i prosperitet narodu koji je vodio. Potomak je Stevana Milanovića, Srbina iz Zagreba koji je u Americi upoznao indijansku princezu Lavern Migel.

Vjenčali su se 1929. godine, a 1942. dobili sina Ričarda. Ričarda Milanovića američki mediji obično su predstavljali kao najuglednijeg indijanskog poglavicu u Kaliforniji, koji je sa velikim uspjehom zastupao političke i finansijske interese svog plemena Kahuila u rezervatu "Agva Kalijente". Njegovo pleme Kahuile vodi porijeklo od čuvenog plemena Šošoni.

Pod njegovim vođstvom, Kahuila Indijanci vratili su veliki dio zemlje koji im je pripadao i na svojoj teritoriji počeli da otvaraju hotele i kockarnice koji su potom donosili ogroman novac, i to najviše zbog činjenice da su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza. Tako se sva kockarska industrija i "blekdžek" mašinerija smjestila u kalifornijski rezervat i donosiLA astronomske prihode plemenu, kao i samom Milanoviću.

Ričard Milanović je jedini Srbin u SAD koji se družio skoro svakodnevno sa, sada već bivšim, predsjednikom SAD Barakom Obamom. I pored toga što je bio poglavica indijanskog plemena, poznat je po tome što je bio vlasnik banke, dva hotela, dva kazina i na hiljade hektara zemlje u indijanskim rezervatima, kao i član Republikanske partije, a sve to mu je donosilo zaradu i do osam milijardi dolara godišnje.

Bio je ugledni član brojnih indijanskih organizacija, a u američkom Senatu zvanični zastupnik starosjedilaca, koji su ga smatrali najvećim herojem i poglavicom koji je uknjižio najveću pobjedu u istoriji plemena Kahuila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana