Slučaj Džeka Trboseka rješen poslije 126 godina?

Index.rs
Slučaj Džeka Trboseka rješen poslije 126 godina?

Slučaj Džeka Trboseka je jedna od najvećih misterija u istoriji koja više od 120 godina intrigirala kriminologe i tjerala ih da razvijaju brojne teorije o identitetu počinitelja grozomornih ubistava u Vajtčepelu tokom jeseni 1888. godine.

Ipak, 126 godina kasnije, uz pomoć moderne tehnologije i naprednih forenzičkih metoda otkriveno je ko je čovjek koji je odgovoran za najmanje pet ubistava, piše Dejli mejl.

DNK uzorci uzeti sa šala koji je pronađen pored tijela Kterin Edous, bili su ključni za ovo otkriće.

Rasel Edvards, 48-godišnji biznismen koji se dugi niz godina amaterski bavio ovim slučajem, angažovao je svjetski poznatog stručnjaka specijalizovanog upravo za ovaj tip dokaza, doktora Džarija Luhelnena.

Koristeći savremene tehnike, dr Luhelnen je pronađeni uzorak uporedio sa uzorcima osumnjičenih i došao do ovog nevjerojatnog otkrića. Naime, među stotinu osumnjičenih, DNK uzorci savršeno su se poklapali s uzorcima poljskog emigranta Erona Kosminskog.

Kosminski je u vrijeme ubistava imao 23 godine i živio je nedaleko od mjesta gdje je policija pronašla treću žrtvu, Elizabet Strajd.

Od samog početka bio je jedan od glavnih osumnjičenih, a u 54. godini umro je u psihijatrijskoj ustanovi od posljedica gangrene.

Više o otkriću možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana