Skupština srpskog naroda u BiH - preteča Srpske

Agencije
Skupština srpskog naroda u BiH - preteča Srpske

Sarajevo - Prva Skupština srpskog naroda u BiH održana je 24. oktobra 1991. godine i na njoj su poslanici usvojili konstitutivnu deklaraciju i imenovali komisiju za plebiscit srpskog naroda u BiH o ostanku u Jugoslaviji.

Za prvog predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH izabran je Momčilo Krajišnik, dotadašnji predsjednik Skupštine BiH.

U skladu sa odlukama Skupštine, 9. i 10. novembra 1991. godine održan je referendum na kojem su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji.

Skupština je konstituisana kao "najviši predstavnički i zakonodavni organ srpskog naroda u BiH".

Bavila se pitanjima koja se odnose na ostvarivanje ravnopravnosti srpskog naroda sa ostalim narodima i narodnostima i štitila interese srpskog naroda ukoliko su oni ugroženi odlukama tadašnje Skupštine SR BiH, u kojoj su predstavnici Muslimana i Hrvata donosili akte preglasavanjem Srba.

Za vrijeme rata, iz bezbjednosnih razloga, Narodna skupština je izmještena na teritoriju tadašnjeg Srpskog Sarajeva, a funkcionisala je i zasjedala na Palama.

Jedna od najdužih sjednica u istoriji Skupštine održana je 5. maja 1993. godine na Jahorini, kada su poslanici 17 časova raspravljali o Vens-Ovenovom planu, koji nije predviđao Republiku Srpsku, već BiH sastavljenu od više kantona.

Uprkos pritisku međunarodnih faktora i vojnim prijetnjama, kao i zalaganju tadašnjeg rukovodstva Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, Skupština je odbacila plan, budući da nije ispunjavao ni nacionalne niti bezbjednosne interese Srba.

Dvije i po godine kasnije, u Dejtonu je verifikovana Republika Srpska kao konstitutivni entitet nove BiH.

Od 1998. godine administrativno sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjuluku, gdje se i danas nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana