Simbol odanosti Titu

Danijela Stokanić
Simbol odanosti Titu

Dan mladosti bio je praznik u SFRJ koji se slavio 25. maja, povodom rođendana Josipa Broza Tita.

Na taj dan mladići i djevojke iz cijele Jugoslavije Titu su predavali Štafetu mladosti, kao simbol predanosti tekovinama predsjednika SFRJ od 1953. do 1980. godine i lidera Komunističke partije Jugoslavije od 1937. do 1980.

Taj datum proglašen je za rođendan vođe Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije i vrhovnog komandanta Oružanih snaga SFRJ, iako je njegov službeni datum rođenja 7. maj.

Prve štafete

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na prijedlog omladine Kragujevca, kao "Titova štafeta".

U prvoj Titovoj štafeti učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su, pretrčavši trasu dugu devet hiljada kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15.000 potpisa omladine Šumadije.

Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je sljedećih godina, sve do 1956. Tito lično primao posljednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Dodjela

Na Titovu inicijativu 1957. ovaj događaj proglašen je za Dan mladosti. Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodjeljivala lično njemu na stadionu "JNA" u Beogradu.

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret 88. Titovom rođendanu, na dan njegove smrti, 4. maja, zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Štafeta mladosti nastavila je svoj život i poslije smrti Josipa Broza i postala je simbol ljubavi i odanosti njegovom djelu, a predavana je ispod portreta Josipa Broza, predsjedniku Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Dan mladosti se ponegdje i danas obilježava, a redovno se nekoliko hiljada Titovih obožavalaca okuplja u Kumrovcu, da bi obilježili godišnjicu njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana