Šest decenija arhivske djelatnosti

Mr Bojan Stojnić
Šest decenija arhivske djelatnosti

Rješenjem Narodnog odbora grada Banjaluke od 20. aprila 1953. osnovan je Arhiv grada Banjaluke.

Poslije tri godine Arhiv grada Banjaluke je prerastao u Sreski arhiv Banjaluka. Kao takav bio je zajednička stručna i naučna ustanova za srezove Banjaluka i Prijedor, koji su bili i njegovi osnivači.

Osnivanje Arhiva Bosanske Krajine

Poslije ukidanja Sreskog narodnog odbora Prijedor i bezuspješnih pokušaja da se osnuje arhivska ustanova u Bihaću, odlučeno je da Arhiv u Banjaluci proširi teritorijalnu nadležnost i na Srez Bihać.

Odlukama sreskih skupština Banjaluke i Bihaća osnovan je sredinom 1963. Arhiv Bosanske Krajine sa sjedištem u Banjaluci. Njegova teritorijalna nadležnost protezala se na 23 opštine Bosanske Krajine. Bio je to najveći regionalni arhiv u socijalističkoj Jugoslaviji.

Arhiv Bosanske Krajine je za samo nekoliko godina rada postao ugledna ustanova. U njegove depoe smješten je veliki broj fondova i zbirki od neprocjenjive vrijednosti za izučavanje društvenih, političkih, ekonomskih, prosvjetnih, kulturnih i drugih prilika na prostoru sjeverozapadne Bosne. Zbog porasta količina preuzete arhivske građe i jačanja svijesti o značaju daljeg razvoja arhivske službe, smješten je 1973. Arhiv Bosanske Krajine u tzv. Carsku kuću, gdje se i danas nalazi.

Nastanak Arhiva Republike Srpske

Izbijanjem građanskog rata u BiH u proljeće 1992, donijela je Vlada Srpske Republike BiH na sjednici 31. maja 1992. Odluku o osnivanju Arhiva Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kao javne ustanove u državnoj svojini sa sjedištem u Sarajevu.

Kasnije, 30. jula 1992, izdana je ministarska Naredba o zbrinjavanju i zaštiti kulturnih vrijednosti i dobara. Ova dva akta i preuzeti raniji Zakon o arhivskoj djelatnosti predstavljali su pravni osnov i okvir za obavljanje arhivske djelatnosti na teritoriji Srpske Republike BiH (kasnije Republike Srpske).

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske od 14. i 15. septembra 1992. donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima, kojim je Arhiv Srpske Republike BiH dobio status republičke upravne organizacije.

Kako Odluka o osnivanju Arhiva Srpske Republike BiH nije nikada realizovana, arhivsku djelatnost na teritoriji Republike Srpske do sredine 1993. obavljali su, uz prećutnu saglasnost organa vlasti, Arhiv Bosanske Krajine i regionalni arhivi u Doboju i Foči (Srbinju).

Zakonom o ministarstvima od 11. septembra 1993. definisan je Arhiv Republike Srpske kao republička upravna organizacija koja vrši upravne i stručne poslove iz oblasti arhivske djelatnosti. U sastavu Arhiva Republike Srpske sa sjedištem u Banjaluci obavljala su arhivsku djelatnost i detaširana odjeljenja u Doboju i Srbinju.

Danas je Arhiv, sa statusom republičke upravne organizacije u sastavu Ministarstva prosvjete i kulture, centralna ustanova zaštite kulturnih dobara. U njegovom sastavu djeluju i kancelarije u Doboju, Foči, Zvorniku, Trebinju i Sokocu.

Organizaciona struktura

Djelatnost Arhiva Republike Srpske obavlja se u okviru dvije osnovne organizacione jedinice: Sektora za zaštitu arhivske građe u arhivu i Sektora za zaštitu arhivske građe van arhiva, pravne i opšte poslove.

U okviru Sektora za zaštitu arhivske građe u arhivu organizovane su dvije unutrašnje organizacione jedinice: Odjeljenje za sređivanje i obradu arhivske građe i Odjeljenje za naučnoistraživački rad. U sastavu Sektora za zaštitu arhivske građe van arhiva, pravne i opšte poslove, postoje i Odjeljenje za zaštitu arhivske građe van arhiva i Odjeljenje za pravne i opšte poslove.

Arhiv Republike Srpske zapošljava 32 radnika. Od ukupnog broja zaposlenih, visoku stručnu spremu ima 18 (troje sa titulom magistra nauka i troje sa zvanjem arhivskog savjetnika), višu stručnu spremu četiri, srednju devet i osnovnu školu jedan zaposleni. Status državnog službenika ima 25, a namještenika sedam.

Mr Bojan Stojnić, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske

(Nastaviće se)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana