Salvador Dali - Veliki majstor nadrealizma

Marijana Miljić
Salvador Dali - Veliki majstor nadrealizma

Salvador Felipe Hasinto Dali, katalonski španski nadrealistički slikar, pisac, vajar, scenograf i glumac, jedan je od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka.

Često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma, a njegova umjetnička djela pokazala su da je jedan od najkreativnijih slikara svog vremena.

Život

Rođen je 11. maja 1904. godine u Figerasu, a umro je 23. januara 1989. takođe u Figerasu, malom mjestu u Kataloniji.

Dok je njegov otac insistirao na disciplini, majka je podsticala kreativnost malog Dalija, koji je pohađao školu crtanja, a moderno slikarstvo je otkrio na ljetnom odmoru, susrevši se sa Pičotom, lokalnim umjetnikom i Pikasovim prijateljem, koji mu je kasnije bio mentor.

Dalijeva prva izložba održana je u kući njegovog oca, pri čemu je izložio svoje radove u ugljenu, a 1919. je organizovana prva javna izložba.

Godinu poslije majčine smrti Salvador se seli u Madrid i pohađa Akademiju umjetnosti. Svojim neobičnim izgledom, načinom oblačenja, kao i svojim slikama u kojima je eksperimentisao sa kubizmom (koji nije shvatao u potpunosti) privlači dosta pažnje. Dali je takođe eksperimentisao sa dadaizmom, što je ostavilo uticaja na sva njegova kasnija djela.

Dali je izbačen iz Akademije pred finalne ispite, jer je izjavio da niko nije dovoljno kompetentan da ga ispita i ocijeni.

Godine 1929. upoznaje svoju muzu, Galu, jedanaest godina stariju i u tom trenutku udatu za pjesnika Paula Eluarda, koga će kasnije napustiti i udati se za Salvadora. U ovom periodu Dali ima mnogobrojne izložbe, a njegova djela su sada jako povezana sa podsviješću.

Rad

Bio je sklon da radi neobične stvari da bi privukao pažnju na sebe, što je nekada iritiralo kritičare, ali i ljubitelje umjetnosti, jer su smatrali da njegovo ponašanje privlači više pažnje nego njegova djela. Međutim, ono što mu je zamjerano je kasnije zapravo omogućilo Daliju da bude poznat širom svijeta i da veliki broj njegovih djela bude kupljen.

U jednom intervjuu Dali je tokom cijelog intervjua o sebi govorio u trećem licu, samo da bi preplašenom voditelju na kraju rekao: "Dali je besmrtan i neće umrijeti".

Dalijeva česta tematika je svijet prostora, pijanstva, groznice i religije. Njegove slike predstavljaju prikaze snova i svakodnevnih objekata u neočekivanoj formi kao, na primjer, curenje časovnika u slici "Trajnost memorije" iz 1931. godine.

Radio je i na filmu, ilustrovao knjige, pravio nakit i kreirao kostime i scenografije.

Od pisanih djela, pored scenarija za balete tu je i nekoliko knjiga - "Život Salvadora Dalija" i "Dnevnik genija".

Jedan je od malobrojnih kome su za vrijeme njegovog života sagradili dva muzeja.

Dali je snimio nekoliko reklama, među kojima je i reklama za "Evroviziju 1969", a bavio se i dizajnom u komercijalne svrhe (logo "čupa čups" lizalica).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana