Amerika ima dugu istoriju atentata na najznačajnije političke figure

Tanjug
Amerika ima dugu istoriju atentata na najznačajnije političke figure

BEOGRAD - Tokom istorije SAD na više predsjednika, bivših predsjednika i predsjedničkih kandidata izvršen je atentat, a političko nasilje nije zaobišlo ni senatore, kongresmene i guvernere.

Nakon pokušaja ubistva bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata za 47. predsjednika SAD Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Batleru, u Pensilvaniji, američki mediji podsjećaju na političko nasilje tokom američke istorije, ali i činjenicu da su neki od predsjednika SAD, poput Džeralda Forda bili žrtve i dva odvojena pokušaja ubistva.

Četiri predsjednika su kako podsjeća "CNN" ubijena - Abraham Linkoln, Džejms Garfild, Vilijam Mekinli i Džon Kenedi. 

Podsjećaju da je muškarac iz Ajdaha optužen za atentat 2011 na tadašnjeg predsjednika SAD Baraka Obamu kada je pucao na Bijelu kuću. 

Predsjednik Ronald Regan upucan je 1981. nakon što je napustio događaj u hotelu Hilton u Vašingtonu. Teško ranjen proveo je 12 dana u bolnici. Napadač je bio Džon Hinkli mlađi, koji je pušten na slobodu 2022. godine. Poslije incidenta, Reganu je porasla popularnost.

Džerald Ford prošao je bez povreda u dva odvojena pokušaja ubistva za koje su bile odgovorne dvije žene u septembru 1975. godine. Oba pokušaja su bila u Kaliforniji u razmaku od samo 17 dana.

Džordž Volas upucan je četiri puta dok je vodio kampanju za demokratsku predsjedničku nominaciju. Pucnjava se dogodila u tržnom centru u Lorelu, u Merilendu. Doživotno je paralisan u napadu 1972. Bio je poznat po podršci segregaciji i populizmu, naglasio je političke tenzije u SAD i potencijal za nasilje u doba Vijetnamskog rata, prenosi Glas Amerike.

Brat predsednika Džona F. Kenedija, Robert, koji je bio u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju, ubijen je  u hotelu Ambasador u Los Anđelesu. Ubistvo je imalo velike posljedice po predsjedničku trku 1968. godine i dogodilo se samo dva mjeseca nakon što je ubijen borac za građanska prava Martin Luter King mlađi. To je sve doprinijelo političkim nemirima krajem 1960-tih.

Predsjednik Kenedi ubijen je u Dalasu u Teksasu, dok se vozio u predsjedničkoj koloni. Kenedija je ubio Li Harvi Osvald.

Vorenova komisija, koja je istraživala ubistvo, utvrdila je 1964. godine da je Osvald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom Savezu, djelovao samostalno. 

Mnogi Amerikanci vjeruju da je sa smrću Kenedija počeo turbulentiji period u američkoj politici i društvu, u svjetlu rata u Vijetnamu i borbe za građanska prava.

Tada novoizabrani predsjednik Frenklin Ruzvelt bio je 1933. meta pokušaja ubistva u Majamiju, na Floridi. Nije povrijeđen, ali je u napadu ubijen gradonačelnik Čikaga Anton Cermak.

Poput Trampa, Teodor Ruzvelt je, kako navodi Glas Amerike, 1912. bio u trci za Bijelu kuću kao bivši predsjednik kada je upucan u Milvokiju, u Viskonsinu. 

Metak, koji mu je ostao zaglavljen u grudima do kraja života, usporio ga je savijeni govor na 50 strana i čelična kutija za naočara u džepu košulje. Uprkos tome što je upucan, Ruzvelt je odlučio da održi planirani govor.

Predsjednika Mekinlija ubio je 1901.godine anarhista Lion Čolgos u Bafalu, u Njujorku.

Godine 1865. Abrahama Linkolna je ubio Džon Vilkis But, poznati glumac i simpatizer Konfederacije, dok je tadašnji predsjednik gledao predstavu "Naš američki rođak" u Fordovom pozorištu u Vašingtonu. 

Butov napad, samo nekoliko dana nakon predaje snaga Konfederacije u Građanskom ratu, bio je dio veće zavjere koja je obuhvatala i pokušaje da se ubiju potpredsjednik Endrju Džonson i državni sekretar Vilijam Sivord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana