Rubens: Majstor slikarstva i tajni agent

Agencije
Rubens: Majstor slikarstva i tajni agent

Veliki flamanski majstor Peter Paul Rubens (1577-1640) se, pored slikarstva, cijelog života intenzivno bavio i diplomatijom, koristeći svoju slavu i svoje veze kako bi pomogao državnicima svog doba da uspostave i razviju dobre odnose.

Rubens nije pripadao dugom spisku neprilagođenih umjetnika koji su kuburili s novcem i trčali za slavom. Poznat i priznat još za vrijeme svog života vješto je koristio svoju slavu kako bi olakšao diplomatske odnose posebno između Španije i sjevernoevropskih protestantskih grofovija. 

Intenzivne diplomatske aktivnosti majstora iz Antverpena, jedan belgijski magazin prikazao je u jednom novom svjetlu. Naime, slavni slikar nije samo radio na promociji svog umjetničkog dara, već je i služio kao posrednik između moćnika svog doba. 

Diplomatsku karijeru je započeo za vrijeme dvanaestogodišnjeg primirja (1609-1621). Njegov zadatak je bio da posreduje između protestantskih Ujedinjenih holandskih pokrajina i katoličkog španskog dvora koji su tada bili u sukobu. 

Slikar je koristio sopstvenu porodicu kao pravu diplomatsku mrežu - mnogi njegovi rođaci pomagali su mu u vođenju pregovora, a svoju prepisku je često vodio šifrovanim jezikom. Njegovo diplomatsko umijeće će vrlo brzo uroditi plodom: postaće nezaobilazna karika u odnosima Ujedinjenih pokrajina i Španije. 

Nadvojvotkinja Izabela, zvanična predstavnica španskog kralja u Holandiji, čak mu je dodijelila mjesečnu platu za diplomatske usluge. Rubens će i kasnije nastaviti da obilazi evropske dvorove i da vodi mirotvorne misije.

U jednom pismu iz 1625. godine njegov rođak Jan Brant, koji mu često pomaže u obavljanju tajnih aktivnosti, hvali njegov učinak kao političkog posrednika, ističući njegov patriotizam i predanost u korist zajedničkog dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana