Rim obinježava 2.000 godina od smrti Oktavijana Avgusta

Tanjug
Rim obinježava 2.000 godina od smrti Oktavijana Avgusta

Italijanska prestonica priprema se da obilježi 2.000 godina od smrti svog prvog imperatora, Oktavijana Avgusta, nizom manifestacija i akcija, kao što je promotivna prodaja godišnjih propusnica za rimske muzeje i arheološka nalazišta.

Zvaničnici Rima su, u godini kada slave svog prvog cara, započeli restauraciju nekoliko istorijskih zdanja poput Palatinskog muzeja i antikvarnice, Augustove kuće i kuće njegove supruge Livije, u kojoj je prvi rimski car živio sa svojom porodicom.

Predstavljajuću program komemoracije, italijanski ministar kulture Dario Frančeskini izjavio da će ova dva posljednja spomenika biti otvorena za javnost 18. septembra.

Upraviteljka arheološkog blaga Rima, Marija Rozarija Barbera, najavila je prodaju pretplatne karte za obilazak Koloseuma, Palatinskog muzeja i Rimskog foruma negoraničeno puta u toku jedne kalendarske godine.

"Ova karta je prije svega namijenjena stanovnicima Rima, ali je vrlo povoljna i za istraživače kao i za sve one koji posjećuju naš grad barem dva puta godišnje", navela je ona.

Karta će biti u prodaji od 25. septembra i koštaće 25 evra za odrasle i 18 evra za studente i đake.

Oktavijan Avgust (lat. Gaius Julius Ceasar Octavianius Augustus) bio je usvojeni sin Julija Cezara. Osnivač je Rimskog carstva i bio je prvi rimski car, koji je vladao od 27. godine. p. n. e. do svoje smrti 14. godine n. e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana