Riješena jedna od najvećih misterija američke mornarice VIDEO

Agencije
Riješena jedna od najvećih misterija američke mornarice VIDEO

Čak 95 godina nakon nestanka, na dnu mora u akvatorijumu nedaleko od San Franciska pronađena je olupina broda Conestoga, koji je nestao 25. marta daleke 1921. godine zajedno sa svojih 56 članova posade.

USS Conestoga je posljednji brod američke mornarice koji je nestao u mirnodopsko vreme, a bio je na putu prema Perl Harboru kada se dogodila havarija, objavila je američka administracija.


Olupina USS-a Conestoge pronađena je na dubini od 58 metara još u oktobru 2015. godine, ali tek ove nedjelje objavljene su fotografije o "brodu duhova" koji je gotovo čitav vijek bio enigma za istoričare.

Stručnjaci vjeruju da je brod potonuo nakon što je pokušao da se usidri u jednu od uvala kako bi se zaštitio od nadolazeće oluje. Vjetrovi u tom području duvali su jačinom od 23 do 40 kilometara na sat, a talasi su postajali sve veći. S obzirom na to da nije stigao do Perl Harbora kako je planirano, američke snage su krenule u potragu, a dvija mjeseca kasnije pronađen je čamac za spašavanje sa oznakom C u blizini meksičke obale, pa je istraga premještena na to područje. Na kraju, brod i posada su proglašeni nestalima 30. juna 1921. godine.

Iako su djelovi palube propali uslijed korozije a trup broda je prekriven morskom travom, olupina je gotovo netaknuta, a uz pomoć specijalne kamere otkriveno je da su očuvana ostala sva četiri propelera, parne mašine i kotlovi, kao i top na glavnoj palubi. Ljudski ostaci nisu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana