Remek-djelo gotske umjetnosti

Aleksandar Popović
Remek-djelo gotske umjetnosti

Katedrala Notr Dam u Parizu, remek-djelo gotske umjetnosti, proslaviće ovog mjeseca 850 godina postojanja, 150 godina nakon što je književnik Viktor Igo spasao od rušenja.

Izgradnja katedrale, na kojoj je 2.230 statua, trajala je 180 godina. Zbog lošeg stanja tokom 19. vijeka pariske vlasti planirale su da sruše Notr Dam, ali je Igo romanom "Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu" dao podsticaj za njeno obnavljanje.

Proslava jubileja počela je 12. decembra i trajaće do 24. novembra 2013. U tom periodu biće organizovane različite manifestacije, proslave, koncerti i dobrotvorne aktivnosti.

Izgradnja

Izgradnja Notr Dama počela je 1163. tokom vladavine biskupa Maurisija de Sulija, a završena je tek 1345. godine.

Ova katedrala posvećena je Blaženoj djevici Mariji, a sagrađena je u visokogotskom stilu na ostrvu na rijeci Seni u Parizu.

Katedrala je visoka 149 metara, a površina joj je 6.650 metara kvadratnih.

Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njena prostranost, savršena uravnoteženost pročelja, savršenstvo vitraža, potpuno opravdavaju njen status "najpopularnije" crkve u Francuskoj.

Zapadno pročelje katedrale primjer je neponovljive elegancije gotike.

Popularnost

U Nort Damu je krunisano 25 francuskih kraljeva. Pošto je oštećena tokom buržoaske revolucije, katedrala je prodata jednom trgovcu građevinskim materijalima.

Napoleon je po dolasku na vlast poništio prodaju i naredio da se katedrala ukrasi do njegovog krunisanja 1804. Nort Dam je rekonstruisana po nalogu Luja Filipa.

Popularnosti Notr Dama doprinio je i istoimeni film s Entonijem Kvinom i Đinom Lolobriđidom. Notr Dam je bio i velika inspiracija impresioniste Kloda Monea koji ga je ovjekovječio na svojim slikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana