Rasizam u srcu demokratije

Pantelija Matavulj
Rasizam u srcu demokratije

Davne 1865. godine u Pulaski u američkoj državi Tenesi osnovana je rasistička organizacija bijelaca Kju-kluks-klan. Ovaj klan (poznat i po akronimu KKK ili samo Klan), bila je organizacija koja zagovara prevlast bijelih protestanata u SAD.

Svrstana u stranku ekstremne desnice u američkom političkom spektru, međutim nikada nije djelovala kao stranka, već više kao organizacija za lobiranje i zaštitu interesa i predrasuda tradicionalističkih elemenata i ksenofobije kod bijelih protestanata, etničko-religiozne zajednice koja je imala glavnu ulogu u naseljavanju i stvaranju države.

Kju-kluks-klan bila je i etničko-religiozna zajednica koja je imala glavnu ulogu u naseljavanju i stvaranju države.

Klan sistematski zagovarao je prevlast "bijele rase" nad ostalim rasama: crncima (potomcima nekadašnjih robova), Azijatima (kineskim i japanskim imigrantima) i hispanosima (Meksikancima, Kubancima, Urugvajcima i Portorikancima), kao i antisemitizam, mržnju prema katolicima (ovo se osobito odnosi na imigrante iz Poljske, Italije i Irske) i homofobiju. Klan je, iznad svega, konzervativan i ksenofobičan. U velikoj mjeri, protivi se centralizmu (neprijateljski je raspoložen prema onome što smatra kao uplitanje saveznih organa u prava pojedinih država i zalaže se za izolacionizam u spoljnoj politici).

Klan je obnovio djelovanje u vrijeme Prvog svjetskog rata, ali ovog puta pod okriljem legalnog i kulturološkog udruženja, otvoren za članstvo prema svim bijelim anglosaksonskim protestantima, sa Sjevera kao i sa Juga, željnim braniti fundamentalne vrijednosti američke "bijele nacije".

Pripadnici KKK, simbolično pale krst. Udruženje je u početku bilo ustrojeno kao studentsko bratstvo, što je američka tradicija koja je stigla sa kontinenta, prije svega sa britanskih i njemačkih sveučilišta, gdje upotreba grčkih termina predstavlja jedan vid parodije na rituale masonskih loža čiji su članovi možda bili i sami osnivači.

Tumačenje trostrukog K, koje su tačnije iznijeli visoki dostojanstvenici klana, članovi visokog ranga škotske masonerije, označava termin Kadoš (osvetnik u masonskoj mitologiji) pomnožen svetim brojem tri.

Bio je smišljen cjelokupan folklor; članovi su nosili bijele kapuljače na glavi i široke odore na tijelu, čak su i njihovi konji bili obučeni na isti način. Njihovi prvi "konjanici" imali su u cilj masovno terorizovanje crnaca. Pošlo im je za rukom da crnce, lišene obrazovanja i vrlo praznovjerne, uvjere da su to, zapravo, duhovi vojnika Konfederacije palih u borbi koji su došli da se osvete.

Vrlo brzo, ovo malo društvo spontano je počelo okupljati pristalice sa svih okupiranih teritorija, a najaktivniji Južnjaci su se dosjetili da, uz podršku ili blagonaklon odnos lokalnog stanovništva izmorenog nasiljem sjevernjaka i njihovih pomagača, koriste političare i provjerene tvorce afera za organizovanje otpora federalnoj okupaciji, u zemlji potpuno uništenoj građanskim ratom.

Obrazovanje crnaca članovi KKK-a su vidjeli kao opasnost usmjerenu protiv južnjaka koja je vodila stvaranju jedne nove elite sposobne se uhvatiti u koštac sa njima, iako su bijelci još uvijek činili većinu, izuzev na teritorijama bivših velikih plantaža. Metode Kju-kluks-klana kretale su se od jednostavnog zastrašivanja, koje je najčešće bilo dovoljno, do spektakularnih pogubljenja, koje su služile za primjer ostalima i koje su najčešće prolazile nekažnjeno iz straha od osvete nad tužiocima ili njihovim porodicama.

U 21. vijeku, to je skup više ili manje formalnih i dobro ustrojenih organizacija, javnih ili tajnih, često međusobno sukobljenih grupacija. Premda i dalje ostaje jak simbol, u današnje vrijeme ima jake protivnike u manje anarhičnijim i revolucionarnijim organizacijama, poput grupa neonacista, ili privatnih policija samoodbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana