Pronađena podmornica iz Drugog svjetskog rata

RTS
Pronađena podmornica iz Drugog svjetskog rata

Bezmalo sedam decenija nakon što su je progutali talasi Atlantika, njemačkoj ratnoj podmornici ušli su u trag američki ronioci. Poslije višegodišnje potrage plovilo U-550 najprije je otkriveno sonarom, a zatim su se ronioci uputili 113 kilometara južno od ostrva Nantaket i potvrdili da je riječ o podmornici iz Drugog svjetskog rata.

Kod ostrva Nantaket, u američkoj državi Masačusets, ronioci su pronašli njemačku podmornicu iz vremena Drugog svjetskog rata, skoro 70 godina nakon što je potpoljena.

Podmornicu U-550 našla je grupa od sedam ronilaca, od kojih je neki traže već nekoliko godina.

Organizator potrage, advokat iz Nju Džersija Džo Macrani, izjavio je da je sedmočlani ronilački tim uz pomoć sonara locirao olupinu 113 kilometara južno od Nantaketa.

Ronioci su fotografisali olupinu podmornice i planiraju da se ponovo vrate na to mjesto.

Potraga je bila veoma složena, kaže Macrani, jer ne postoje precizni podaci gdje je podmornica potopljena. Takođe, budući da je riječ o pučini, neophodni su posebni vremenski uslovi da bi za olupinom moglo da se traga, što je dodatno otežavalo rad tima. 

Američki tim stručnjaka 23. jula uočio je na monitoru obrise podmornice U-550

Podmornica U-550 je 16. aprila 1944. godine gađala torpedom saveznički tanker s benzinom. Vatrom je uzvratio brod koji je plovio u pratnji tankera nakon čega je plovilo nacističkih snaga bilo primorano da se uputi ka površini. 

Posada je napustila podmornicu, ali ne prije nego što je aktivirala seriju eksplozija koje su obezbjedile njeno potapanje.  

U sukobu su poginula 44 nemačka vojnika i 25 putnika tankera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana