Pronađena grobnica žene i sina Aleksandra Makedonskog?

Agencije
Pronađena grobnica žene i sina Aleksandra Makedonskog?

Arheolozi su iskopali grobnicu u ruševinama antičkog grada Amfipolisa u blizini grada Sera na sjeveru Grčke, koja bi mogla da pripada Roksani i Aleksandru Četvrtom, supruzi i sinu kralja Aleksandra Velikog, prenosi sajt Greekreporter.com.

Smatra se da su Roksana i njen 13. godišnji sin, koji je trebalo da naslijedi svog oca, ubijeni u Amfipolisu. Lokalne vlasti i mediji smatraju da su oni u sahranjeni u ovoj grobnici.

Kružni prostor prečnika 500 metara u kome se nalazi grobnica, ograđen je zidom visokim oko tri metra.

Vođa arheološkog tima Katerina Peristeri kaže da je ipak prerano govoriti o tome ko je u njoj sahranjen.

- Ne možemo još uvijek povezivati ovo otkriće sa istorijskim ličnostima i praviti pretpostavke jer nam nedostatak dokaza i finansija za sada ne dozvoljavaju da nastavimo sa kopanjem – rekla je Peristeri.

Prije nje i njenog tima na ovom mjestu niko nije kopao. Projekat iskopavanja započeli su uz nedovoljne količine novca, pa su za sada otkriveni samo dijelovi grobnice.

Supruga Aleksandra Makedonskog, Roksana bila je princeza Baktrije, antičke države koja se nalazila u Južnoj Aziji. Njihov sin rodio se nakon Aleksandrove smrti i trebalo je da ga naslijedi. Međutim, uslijedile su pobune i Roksana i njen sin su otrovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana