Progon Bobija Fišera zbog meča u Beogradu

Srna
Progon Bobija Fišera zbog meča u Beogradu

BIJELjINA- Vlada SAD optužila je 15. decembra 1992. godine američkog velemajstora i neporaženog prvaka svijeta u šahu Bobija Fišera /1943-2008/ da je igranjem meča sa bivšim svjetskim prvakom Borisom Spaskim u Beogradu i na Svetom Stefanu prekršio ekonomske sankcije protiv SR Jugoslavije.

Robert Džejms Bobi Fišer bio je američki šahista, velemajstor i bivši svjetski šampion u šahu, koji je 1. septembra 1972. godine postao prvi američki šahista koji je osvojio svjetski šampionat u organizaciji Svjetske šahovske federacije.

Godine 1975. zvanično je izgubio titulu kada je Svjetska šahovska federacija odbila njegove uslove za odbranu titule.

Fišerovo osvajanje titule donijelo je njemu, ali i šahu izuzetan publicitet u SAD.

Bobi je naprasno postao slavna ličnost, a njegovo ime postalo je poznato i ljudima koji nisu ništa znali o šahu. Dobio je brojne primamljive ponude, slika mu se pojavila na naslovnoj strani časopisa "Lajf", gostovao je i na američkoj nacionalnoj TV.

Članstvo u Američkoj šahovskoj federaciji je utrostručeno i to je bio početak onoga što je kasnije poznato kao "godine Fišerovog buma".

Zbog optužbi iz SAD, Fišer se poslije meča sa Spaskim više nije vraćao u Ameriku.

Otišao je u Japan i vodio pravnu bobu da ne bude izručen SAD. Fišer se odrekao američkog državljanstva i oženio Mijoko Vataj, predsjednicu Japanske šahovske asocijacije.

Ipak, pod pritiskom SAD, japanski ministar pravde odbio je Fišerov zahtjev da mu bude dozvoljeno da ostane u Japanu i naredio njegovu deportaciju.

Fišer je zatražio islandsko državljanstvo, nakon čega mu je tamošnja vlada izdala pasoš za strance.

Kako ni to nije bilo dovoljno za japanske vlasti, islandski parlament je jednoglasno odlučio da Fišeru dodijeli puno državljanstvo iz humanih razloga jer su smatrali da su ga nepravično proganjale vlade SAD i Japana.

Bobi Fišer umro je na Islandu 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana