Prije 633 godine srpska vojska potukla Turke kod Bileće

Srna
Foto: trebinjelive.info

BILEĆA - Danas se navršavaju 633 godine od velike bitke koju je na području Bileće izvojevala srpska vojska, predvođena slavnim vojvodom Vlatkom Vukovićem, nad Turcima, čime je privremeno bilo zaustavljeno dalje tursko prodiranje na Balkan.

Hrabra srpska vojska, iako malobrojnija od turske, pod vođstvom vojvode Vukovića potukla je na području Bileće mnogobrojnu tursku vojsku koja je nadirala 27. avgusta 1388. godine.

Prema podacima istoričara, tadašnji srpski kralj Tvrtko dao je zadatak svom najboljem vojskovođi Vukoviću, vladaru Zahumlja, da Turke sačeka kod Bileće.

Vojvoda je sa svojih 7.000 junaka okončao bitku potpunim porazom i uništenjem osmanlijske vojske, koja je brojala oko 18.000 i napadala pod vođstvom Šahin paše, a srpska vojska zabilježila je neznatne gubitke.

Svjedočanstvo o velikoj bici kod Bileće postoji i na nadgrobnom spomeniku vojvode Vlatka Vukovića koji je sahranjen u selu Vlahovićima kod Ljubinja, a na kome između ostalog piše - "Ovdje leži dobri čovjek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388. godine".

Prema predanju, prije bitke u Bileći srpska vojska sa vojvodom Vlatkom Vukovićem pričestila se u Hramu Svetog Arhangela Mihaila, iz 14. vijeka, u mjestu Trnovi Do kod Meke Grude.

U tom hramu, koji je vjerovatno najstariji u Hercegovini i koji je proglašen za nacionalni spomenik BiH, srpska vojska pod vođstvom vojvode Vukovića pričestila se i pred odlazak na Kosovski boj 1389. godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana