Priča o najpoznatijim lavovima na televiziji VIDEO

express.hr
Priča o najpoznatijim lavovima na televiziji VIDEO

Bilo ih je čak osam, a neki od njih su imali lude živote i lude uloge u filmovima.

Tokom najvećeg dijela tačno jednog veka postojanja filmske kompanije Metro-Goldvin-Mejer, odnosno jedne od njenih prethodnica Goldvin Pictures, maskota kompanije je lav Leo.

Na Zapadu, pa i u većem dijelu Istoka, teško da neko ne poznaje lik lava koji riče prije početka nekih od najvećih filmskih ili animiranih klasika. Ipak, široj javnosti nije poznato da je kompanija, otkako je 1924. objedinjena u ovom obliku, pa se od tada predstavlja lavljim rikanjem, za svoju maskotu promjenila čak osam lavova. Zapravo, još je Goldvin Pictures koristio lava kao logo, mada danas više nije jasno kako je tačno nastala ta fotografija.

Za eru MGM-a, od 1924. do 1928. zna se da je bila riječ o lavu koji se zvao Slats. Taj lav se, zapravo, okotio kao Kerbri još 1916. u zoološkom vrtu u Dablinu. Lavlji život mu je, po svoj prilici bio relativno ugodan, jer su mu, nakon što je uginuo, priuštili pravi pravcati grob pod pločom i kako to već ide.

Nasledio ga je lav Džeki, prvi kojega su snimili kako riče i takvog koristili na svojim filmovima i na drugim mjestima od 1928. sve do 1956.

Koristile su se dvije verzije rikanja Džekija. Uobičajena je bila ona s tri rikanja i kratkim pogledom udesno, dok je duža uključivala i povratak njegovog pogleda naprijed, u kameru, nekoliko sekundi poslije. A taj lav je zaista bio komad frajera.

Preživio je dve željezničke nesreće, potres i eksploziju u studiju s požarom. Neki čak tvrde, mada je upitno koliko u tome ima istine, da je preživio i manji brodolom, i manju avionsku nesreću. U svakom slučaju, ovaj lav je u nekom trenutku pokazao i veliko srce, usvojivši leglo napuštenih mačića.

Konačno, za svojih velikih mačjih života glumio je u više od 100 filmova, pa tako i u onima o Tarzanu, a stigao je i da pozira uz Gretu Garbo. U vječna loviša je preselio 1956.

Slijedili su lavovi Teli, čiju je riku MGM koristio od 1928. do 1932., pa Kofi od 1932. do 1935. Očigledno se njihova karijera preklapala s Džekijevim. Stvar je bila u tome da su njihovi snimci bili u boji, da je MGM prilagođavao sve novije i novije snimke sve boljim kvalitetama snimaka, kako je napredovala tehnologija.

Lav Taner bio je već peti u nizu, njegove snimke koristili su od 1934. do 1956., u zlatno doba Holivuda. On je takođe imao i glumačku karijeru, ali samo u jednom filmu – "Hold that lion!"

Džordž je bio šesti u nizu, ali samo od 1956. do 1958. Ostao je upamćen po tome što je od svih imao najveću grivu. Konačno, od 1957. do danas MGM koristi lava Lea čime je on najdugovečnija maskota kompanije. Na svijet je došao u Rojal Burgers' ZOO u Arnhajmu u Holandiji i od svih prethodnih maskota je bio daleko najmlađi kad su ga snimili.

Zbog toga na snimcima i ima najkraću grivu. Koristili su ga i u filmovima, reklamama, TV emisijama. Vremenom se pokazao tako pitom i nježan da ga je pri nastuputu u seriji "The Pet Set" 1972. slijepa tinejdžerka mazila. Ubrzo je završila njegova filmska i životna karijera, ali su ga kao logo koristili i dalje, povremeno tehnički usavršavajući njegovu riku u varijanti dva i tri rikanja. A osmi? Osmi je u stvari korišćen samo jednom i to u snimku na otvaranju kanadske komedije "Strange Brew" iz 1983. u kojoj otkačeni likovi nakratko pokušavaju da nateraju lava da riče koristeći njegov rep kao mijenjač na automobilu. Njegovog imena se pisana istorija danas više ne sjeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana