Posljednje putovanje španskog moreplovca

Aleksandar Popović
Posljednje putovanje španskog moreplovca

Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristifor Kolumbo 9. maja 1502. godine je iz španske luke Kadiza sa četiri broda i 148 članova posade krenuo na svoje četvrto i posljednje putovanje za Novi svijet.

Poslije tri putovanja u potrazi za Novim svijetom kralj je Kolumbu 1502. godine dozvolio i četvrto putovanje. Međutim, bio mu je zabranjen pristup Hispanioli, a moć i ugled koji je nekad imao bili su poljuljani.

Prvo putovanje

Svoje prvo putovanje Kolumbo i njegova ekspedicija izveli su uz pomoć braće Martina Alonsa i Visentea Janesa Pinsona.

Krenuli su iz luke Palos 3. avgusta 1492. godine sa tri karavele. Posadu brodova činilo je nešto više od stotinu ljudi. Kolumbo je bio kapetan broda "Santa Marija". Prije nego što su se upustili u plovidbu nepoznatim Atlantskim okeanom 6. septembra pristali su na Kanarska ostrva kako bi se snabdjeli namirnicama. Plovidba po nepreglednom i nepoznatom okeanu je bila duga i mučna. Posade sva tri broda su često očajavale što još nisu ugledale kopno, a jednom su se i pobunile. Unutrašnje probleme Kolumbo je uspješno riješio i 12. oktobra 1492. godine mornar po imenu Rodrigo de Trijana ugledao je kopno. Iskrcali su se na Bahamsko ostrvo koje su Indijanci nazivali Gvanahana. Kolumbo je ostrvo nazvao San Salvador - Sveti Spasitelj. Misleći da je stigao na ostrva blizu Indije, tamošnje stanovnike nazvao je Indijancima. U tihoj božićnoj noći kada se Kolumbo odmarao na Hispanioli, brod "Santa Marija" nasukao se na pješčani sprud i razbio se. Posada je spasila tovar, a od dasaka i greda nastradalog broda podigla je tvrđavu i krstila je sa imenom "La Navidad". U tvrđavi je ostalo 39 ljudi, a Kolumbo se 16. januara 1493. godine sa preostala dva broda vraća u Španiju.

Drugo putovanje

Po dolasku u Španiju Kolumbo priprema mnogo ambiciozniju ekspediciju koja se sastojala od flote od 17 brodova, 1.500 članova posade, 700 kolonista, 12 misionara te nešto domaćih životinja. Njegov cilj je da osnuje koloniju na Hispanioli i pronađe 39 članova posade "Santa Marije" koje je morao da ostavi tokom prošlog putovanja. Na put kreće iz Kadiza 25. septembra 1493. godine. Prvo ostrvo koje nalazi, 21 dan pošto je napustio Kanarska ostrva, naziva Dezirada. Poslije toga pronalazi još nekoliko ostrva.

Kada je stigao u Hispaniolu osnovao je koloniju Izabela. Zatim je krenuo na zapad i aprila 1494. otkrio Portoriko, a zatim i Jamajku. Poslije toga je došla sezona uragana kada je izgubio šest brodova. Od njihovih ostataka napravio je prvi brod koji je napravljen u Novom svijetu i krstio ga imenom "Indija". U Kadiz stiže 11. juna 1496. godine na brodu "Santa Klara".

Treće putovanje

Na treće putovanje Kolumbo je krenuo iz luke Sanlukar de Barameda pored Kadiza 30. maja 1498. godine sa flotom od šest brodova. Na Kanarskim ostrvima 20. juna flota se dijeli, a Kolumbo sa tri broda kreće ka jugu, a preostala tri broda kreću ka Hispanioli da bi odnijele namirnice kolonistima. Prvog avgusta 1498. godine otkriva obalu i ušće velike rijeke, a kasnije će se ispostaviti da je Kolumbo otkrio južnoamerički kontinent i ušće Orinoka. Poslije toga kreće da ispituje obale današnje Venecuele i otkriva nekoliko ostrva. U Hispaniolu stiže 31. avgusta iste godine. Na ostrvu vlada potpuna anarhija i izbija pobuna protiv Kolumba.

Pet brodova napuštaju ostrvo i odlaze za Španiju. Među onima koji su se vratili mnogi se žale kralju i kraljici okrivljujući Kolumba. Kralj i kraljica odlučuju da pošalju Fransiska Bobadilju da zamijeni Kolumba. On stiže u Hispaniolu 23. avgusta 1500. godine i početkom oktobra zatvara Kolumba i njegovu braću i šalje ih u Španiju da im se sudi.

Tokom putovanja Kolumbo je napisao pismo španskim kraljevima koje im je predato po dolasku u Španiju krajem novembra 1500. godine. Pismo je imalo efekta, Bobadilja je pozvan da se vrati u Španiju.

Oktobra 1501. godine Kolumbu je dozvoljeno da organizuje novo putovanje, ali mu je zabranjeno da se vrati na Hispaniolu, oduzeta mu je titula vicekralja, ali je zadržao titulu admirala.

Četvrto putovanje

Kolumbo na posljednje, četvrto putovanje kreće 9. maja 1502. godine, a u junu prolazi pored Martinika. Kada je stigao do obala današnjeg Hondurasa krenuo je ka jugu u potrazi za prolazom ka zapadu.

Kad nije našao zlato i počeo da gubi jedan po jedan brod, riješio je da krene za Jamajku kada se njegov brod nasukao. Kolumbo šalje nekoliko ljudi na jednom čamcu da traže pomoć u Hispanioli. Pomoć od dva broda stiže 25. juna 1504.

Oluje su, ipak, uništile dva broda i druga dva teško oštetila. Sve to ga nije spriječilo da nastavi putovanje, pa je otkrio obale Centralne Amerike, Honduras, Kostariku i Panamu kao i ostrvo Martinik.

Za Španiju kreće 12. septembra gdje stiže 7. novembra, umoran i bolestan. Pred kraj života tražio je, na osnovu ranije zaključenih ugovora, da mu španska kruna isplati deset procenata od profita ostvarenog u novootkrivenim zemljama, što je odbijeno.

Kolumbo je umro u Valjadolidu 20. maja 1506. kao veoma bogat čovjek. Umro je uvjeren da je pronašao drugi put do Azije ne znajući da je otkrio novi kontinent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana