Posljednja ispovjest Gavrila Principa

Večernje novosti
Posljednja ispovjest Gavrila Principa

Beograd -- Doktor Martin Papenhajm zabilježio je posljednje ispovjesti Gavrila Principa, koji je vjerovao da ubistvom Franca Ferdinanda pokrenuti revoluciju među Slovenima.

“Princip je odavao utisak fanatika i karakternog čovjeka”, zabilježio je dr Papenhajm.

Psihijatar je utvrdio da je Princip odmalena bio usamljenik, ćutljivi idealista, koji je živio u svijetu knjiga i velikih ideja o slobodi. “Najviše pati zato što nema šta da čita. Noću spava po četiri sata. Kaže da uvijek sanja”, zapisao je Papenhajm.

“Ljubav prema svom narodu pokazivao je u svakoj prilici. Bio je inteligentan čovjek, duševno zdrav. Žalio se se što u zatvoru ne može ni sa kim da govori. Vijesti o golgoti srpskog naroda na njega su porazno djelovale. Tješio se da bi do svjetskog rata došlo i bez njegovog atentata. Nikada nikog nije optuživao. Govorio je da je atentat bio njegova zamisao u koju je uvukao sve svoje drugove. Uvijek sam imao utisak da govori istinu. Princip je istorijska ličnost i zadovoljan sam jer sam razgovarao s njim”, navodi se dalje u zabilješkama doktora.

Principove rečenice, koje je bilježio psihijatar, bile su kratke i iskidane, baš kao i njegovo tijelo koje je razjedala tuberkuloza i žive rane na grudima i ruci, od prebijanja i mučenja.

“Rane su se pogoršale, mnogo gnoje, on bijedno izgleda. Pokušao je da se ubije, ali nije uspio jer je bio isuviše slab”, zapisao je dr Papenhajm.

Utamničenom Principu su bile uskraćene sve informacije iz spoljnog svijeta, naročito zbog poraza koje je Austrija trpjela 1914-1915. godine na srpskom frontu. Prve vijesti dobija tek kad je Srbija okupirana, a njih osjeća kao najteže mučenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana