Pola veka od leta prve žene u svemir

Tanjug
Pola veka od leta prve žene u svemir

Na današnji dan prije pola vijeka, Ruskinja Valentina Tereškova postala je prva žena kosmonaut, poletevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom „Vastok 6". Kao šesti sovjetski kosmonaut, ona je, 16. juna 1963. godine, obletila Zemlju, podseća Tanjug.

Poletjela je sa kosmodroma „Bajkonur", a spustila se poslije nešto manje od tri dana, 19. juna. Let Tereškove bio je riskantan već i samim tim što nije bilo jasnijih predstava o mogućim posljedicama za organizam prilikom takve misije. Ona je tek mnogo godina kasnije odala tajnu da je vrlo strahovala od leta i da je prilikom slijetanja upala u jezero.

Kabina je bila toliko uska da se Tereškova u skafanderu jedva pomjerala. Let se umalo nije završio tragično, jer se umjesto prizemljenja brod usmjeravao u suprotnom smjeru. Tereškova je na vrijeme obavijestila stručnjake na zemlji i oni su grešku ispravili.

Službeno, 2000. godine u Londonu, a prethodno u mnogim prilikama neslužbeno, proglašena je ženom 20. vijeka. Jedan krater na Mjesecu poneo je njeno ime.

Ona je i počasni građanin Jaroslavlja u kojem je rođena 6. marta 1937, kao i u nekoliko drugih gradova, uglavnom ruskih. Sa 17 godina, kada joj je poslije majke preminuo i otac, bila je primorana da napusti redovno školovanje a radeći u tekstilnoj fabrici u Jaroslavlju pomagala je porodici. Školovala se uz rad, završila Politehničku akademiju, i konačno doktorirala mašinstvo 1977. godine.

Prije leta u svemir imala je više od 150 skokova padobranom, ostvarenih uglavnom u padobranskom klubu koji je još 1959. osnovala pri fabrici u kojoj je radila.

Kao jedna od 400 djevojaka konkurisala je 1962. godine za obuku u „Zvjezdanom gradu", ušla je u uži izbor od samo pet pripadnica prvog ženskog odreda. Tokom višjemesečne obuke za kosmonauta naučila je i da pilotira avionima.

Udala se godinu dana poslije istorijskog leta u svemir, ima kćerku koja se posvetila medicini. Tereškova je dvadesetak godina bila predsjednica Komiteta sovjetskih žena, članica Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije. Ponijela je zvanje heroja Sovjetskog Saveza i ima čin pukovnika u penziji.

Valentina, čije ime su kasnije ponijeli milioni djevojčica širom svijeta, a veliki broj i u bivšoj Jugoslaviji, u penziji je već deceniju i po. Za 70. rođendan, 2007. godine, predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu napomenula je da joj je najveća želja „da poleti na Mars" – čak i kad bi znala da bi to bio let u samo jednom smjeru.

To je, kako javljaju ruski mediji, ponovila i prije nekoliko dana na konferenciji za novinare u „Zvjezdanom gradu", povodom pola vijeka od istorijskog leta.

 

Seli Rajd prva je Amerikanka koja je poletjela u svemir, u letjelici „Čelindžer", 18. jula 1983. godine. Po obrazovanju fizičar, Rajdova se na oglas američke svemirske agencije NASA javila 1977. godine. Tada je prvi put NASA prihvatala prijave civila, pa i žena. Rajdova je bila i najmlađi američki astronaut u svemiru.

 

Inače, u svemir je do sada putovalo više od 50 žena, a dve su bile i kapetani misija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana