Pogledajte najskuplji poklon koji je dobio Josip Broz Tito

GS
Foto: Facebook

Danas se većina vrijednih predmeta iz kolekcije Josipa Broza Tita čuva u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gdje posjetioci mogu da zavire u fascinantnu zbirku koja obuhvata sve – od egzotičnih umjetničkih djela do dragocijenih ručno izrađenih predmeta.

Ipak, jedan poklon posebno se izdvaja po svojoj posebnosti i dragocjenosti. Četiri kamenčića koje su Nil Armstrong i Baz Oldrin donijeli sa Mjeseca završili su kod Tita, a danas se čuvaju u gore pomenutom muzeju.

Istoričarka Nevena Kovačević je na Instagram stranici Putevima srpske istorije podijelila tu zanimljivost.

"Četiri kamenčića koje su Nil Armstrong i Baz Oldrin donijeli sa Mjeseca, a Ričard Nikson ih poslao Josipu Brozu Titu 1970. vrijede nevjerovatnih 500.000 dolara, prema procjeni NASA-e. Kamenčići koji su poslati narodu Jugoslavije, nalaze se u Muzeju Jugoslavije“, navodi Nevena Kovačević pa dodaje:

"Prije nego što su kamenčići stigli u Jugoslaviju, nju su posjetili astronauti koji su bili na mjesecu što je bila velika čast. Trojica astronauta su od Tita dobili Orden Jugoslovenske zvijezde s lentom, a potom su se provozali otvorenim autom centrom Beograda. Tim povodom je u Beogradu bilo veliko slavlje i mnogo ljudi je izašlo na ulice da vidi ovo dešavanje. Nikson je naredne godine poslao kamenje u Jugoslaviju. Pored kamenja od ogromne vrijednosti, astronauti su donijeli zastavu FNRJ koja je putovala sa njima na Mjesec i vratila se. To što je Nikson narodu Jugoslavije poklonio kamenčiće s Meseca, a trojica astronauta posjetila Jugoslaviju, jedinu komunističku zemlju na njihovoj ruti, govori o jedinstvenoj poziciji koju je Jugoslavija imala u toku Hladnog rata“, navela je Nevena Kovačević, prenosi Espreso.

VIDEO POGLEDAJTE NA OVOM LINKU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana