Pisma ruskih careva prodata za 835.000 dolara

Agencije
Pisma ruskih careva prodata za 835.000 dolara

Ženeva - Više od 230 pisama ruskih careva i članova njihovih porodica, koja sadrže brojne tajne vezane za ruski dvor, prodato je sinoć na aukciji u Ženevi za 743.000 švajcarskih franaka (835.000 dolara), što je desetostruko više od prvobitne procjene.

Dosad neobjavljenu prepisku Nikolaja I, Aleksandra II i njihovih bliskih rođaka kupio je gotovo u cjelosti isti kupac, saopštila je aukcijska kuća Otel de Vant (HDV).

Pisma, pisana na ruskom, francuskom i engleskom jeziku, pripadala su američkom oficiru i novinaru koji ih je kupio tokom Drugog svjetskog rata dok je bio stacioniran u Evropi.

 Većina pisama je adresirana velikoj kneginji Olgi Nikolajevnoj, kćerki Nikolaja I i sestri Aleksandra II, koja se preselila u Štutgart nakon udaje za njemačkog princa.

Pisma otkrivaju "intimne tajne i zavjere na ruskom dvoru", stoji u saopštenju HDV-a.

Na licitaciji je trebalo da se nađe i 30 fotografija porodice Aleksandra III, ali ih je HDV povukla iz prodaje na zahtjev ruskog konzulata u Ženevi koji je tražio da se istraži njihovo porjeklo.

HDV je naveo da fotografije pripadaju porodici Ota Hofmana, njemačkog Bauhaus umjetnika koji je služio u nacističkoj vojsci kada je 1944. zapaljena carska palata u Gatčini, u Lenjingardskoj oblasti.

"Kršeći naređenje i stavljajući svoj život u opasnost, vojnik je sakrio i odnio oko 30 fotografija od istorijskog i kulturnog značaja za carsku Rusiju", navela je švajcarska aukcijska kuća.

Pored pisama, glavni događaj na aukciji bilo je nadmetanje za dvije porcelanske vaze iz 1849. godine, koje je car Nikolaj I poklonio bratovljevoj supruzi Jeleni Pavlovnoj.

Procjenjene na 500.00 švajcarskih franaka otišle su za 1,58 miliona švajcarskih franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana