Ovo je najstarija fotografija na svijetu

Agencije
Ovo je najstarija fotografija na svijetu

U Njemačkoj će uskoro moći da se vidi fotografija koja se smatra najstarijom na svijetu. Snimak potiče iz 1826. i prikazuje pogled s prozora u francuskom mjestu Sen Lup d Varnes, koji je Nisifor Nijeps, jedan od pionira fotografije, snimio na svom seoskom imanju L Gra.

Vjeruje se da je Nijeps fotografiju napravio uz pomoć kamere opskure i cinkane ploče dimenzija 20 h 25cm, prekrivene bitumenom iz Judeje, smješom sličnom asfaltu. Kada se izloži vazduhu ova smješa se stvrdnjava, dok dijelovi koji nisu izloženi vazduhu ostaju rastvorljivi u vodi i mogu se ukloniti bijelim petrolejom i uljem od lavande.

Zbog osmočasovnog izlaganja svjetlosti, sunce osvjetljava zgrade s obijeju strana fotografije, što slici daje dosta neobičan izgled.

Uprkos svom postignuću, Nijeps nije uspio da zainteresuje Britansko kraljevsko društvo za ovaj proces, koji je nazvao heliografija - odnosno "pisanje suncem" - tako da je fotografiju na kraju poklonio britanskom botaničaru Frensisu Baueru.

Posljednji put je bila izložena 1898. u Londonu, da bi zatim bila zaboravljena tokom više od pet decenija, sve dok je nije pronašao istoričar Helmut Gernshajm, koji je Nijepsa proglasio pronalazačem fotografije.

Izumio i motor s unutrašnjim sagorjevanjem

Američki naučnik Heri Rensam kupio je 1963. Gernshajmovu kolekciju fotografija za Univezrzitet Teksasa u Ostinu, gdje je bila izložena u Centru za proučavanje čovječanstva Henri Rensam.

Getijev institut za konzervaciju je fotografiju 2002-2003. proučio uz pomoć fluorescentne rendgenske spektroskopije, Furijeove transformisane infracrvene spektroskopije, i drugih tehnika, i tom prilikom je utvrđeno da je sloj osjetljiv na svjetlost korišćen za dobijanje slike bio bitumen iz Judeje.

U druge Nijepsove pronalaske spada i pireolofor, prvi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem na svijetu, koji je zamislio, kreirao i razvio zajedno sa svojm starijim bratom Klodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana