Original austrougarske objave rata u Arhivu Srbije

Agencije
Original austrougarske objave rata u Arhivu Srbije

Beograd - U Arhivu Srbije je povodom Dana državnosti Srbije danas otvorena izložba "Prvi svetski rat u dokumentima Arhiva Srbije", na kojoj je predstavljeno 35 najvažnijih dokumenata koji govore o izbijanju Velikog rata.

Javnosti su predstavljeni dokumenti o austrougarskoj politici prema Srbiji i Balkanu početkom 20. vijeka, o austrougarskim vojnim pripremama početkom 1914. godine.

Među dokumentima su i obavještenje srpskog poslanika o atentatu u Sarajevu, original ultimatuma koji je Austro-Ugarska uputila Srbiji, odgovor srpske vlade i original telegrama objave rata.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Dejan Ristić rekao je, otvarajući izložbu, da se kroz obogaćivanje znanja o Prvom svjetskom ratu mora afirmisati sistem vrijednosti koji nikada više ne bi trebalo da dozvoli izbijanje jednog svjetskog rata.

"Okruženi smo dokumentima koji su svedoci kulminacije netrpeljivosti, nerazumevanja i neprijateljstva između susednih naroda i država i koji svedoče o tome da je želja za razgovorima i pregovorima u jednom trenutku bila pobeđena i da su se mnogi evropski narodni opredelili za oružje 1914. godine", rekao je Ristić.

On je istakao da upravo zato sa ove velike vremenske distance postoji potreba da se ističe i afirmiše pomirenje i razumijevanje i da se ukaže da je Prvi svjetski rat period stradanja nedužnih civila, te uništavanja imovine u Evropi, uključujući i Srbiju.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je da je ova izložba prva u nizu događaja koje će arhiv prirediti tokom godine povodom stogodišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata.

On je najavio da će 28. jula, na dan kada je prije 100 godina Srbiji objavljen rat, biti otvorena centralna izložba sa obimnijim materijalom, koja će biti istovremeno postavljena u Beogradu, Banjaluci, Andrićgradu i Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana